10 непријатни факти за прдежот

 10 непријатни факти за прдежот

Neil Miller

А кој не сака да ја фрли таа бомба што го предизвикува тој вечен футум во околината? Прдењето може да биде една од најпријатните работи во животот, тоа е затоа што прдежот се гасовите што треба да ги ослободи нашето тело. Кога најмалку очекуваме, доаѓа оној вознемирувачки, гнасен и, едноставно кажано, скапан мирис на нечиј прдеж, особено кога сте во затворена просторија, со клима уред, без можност мирисот брзо да помине.

Па, сите во светот прдат, и размислувајќи за тоа, ја создадовме оваа статија со некои куриозитети за прдежот што сигурно секој треба да ги знае. Затоа, драги пријатели, сега погледнете ја нашата статија за 10-те непријатни факти за прдежот:

1 – Прднете додека спиете

Ако случајно го испуштите кога си буден зошто не се пушташ кога спиеш? Секој кога спие малку прди, ова е нормална работа што сите ја правиме неволно.

2 – Мирисот

Може да ви се појави прдеж тој проклет мирис со само 1% од гасот што го гасиш, а 99% од твојот прдеж е составен од гасови без мирис.

3 – Количина

Едно лице може да испушти во просек по половина литар гас дневно, што може да биде точна бројка од 14 прдежи дневно.

4 – Прджите можат да испуштаат бактерии

Чудно, а? Но, тоа може да се случи, прдиможе да ослободи бактерии кои дури можат да предизвикаат кожни болести. Но, тоа се случува само ако сте голи, бидејќи нашата долна облека служи како филтер за нашите прдежи.

5 – Епроктофилија

Дали сте застанале да мислиш дека има луѓе на кои им прди? Чудно а? Да, и ние не можеме да разбереме како човек може да се возбудува од надуеност, но верувајте дека постои.

6 – Постојат различни видови на прдеж

Неверојатно а? Според сатиричниот мајстор Џонатан Свифт, постојат некои видови прдежи, точно 5 различни „видови“, кои се сосема различни еден од друг.

Исто така види: Дали г-ѓа Паф е бегалка?

7 – Во јапонскиот фолклор, прдежот може да послужи како форма на одбрана

Во јапонскиот фолклор, капа е водено чудовиште кое ги напаѓало луѓето, а за борба против него било неопходно да се испуштат силни налети на надуеност.

8 – Прдежот помага да се пронајдат трупови

Исто така види: Дознајте сè за различните бои што може да ги има Месечината

Мирисот на кодошот може да се користи и за лоцирање на труп користејќи само сетилото за мирис (не дека тоа е најдобриот начин да се бараат мртви). Тоа е затоа што и до три часа по смртта, луѓето можат да исфрлаат фекална материја и да прди, како резултат на мускулната контракција и отекување на телото, што и претходи на фазата на вкочанетост.

9 – Постои начин да се поништат ефектите. вашите прдежи

Има долна облека за прдеж, облекаинтимна измислена токму за да не ви избегаат прдежот. Па, тој е дизајниран од Мајкл Дејвид Левит, еден од истражувачите кој најмногу го проучувал прдежот. Се вели дека оваа долна облека била изработена од полиестерски филм, со филтер со активен јаглен - каков што се користи во оделата на астронаутите - кој обезбедува воздух до „документите“ и не дозволува ужасен мирис што прдежот може да го донесе од внатрешност да протече. жените имаат поголема концентрација на водород сулфид, одговорен за смрдеата на гасовите.

Еј пријатели, дали веќе знаевте за сите овие куриозитети за прдежот? Коментар!

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.