5-те богови на смртта, уништувањето и подземјето

 5-те богови на смртта, уништувањето и подземјето

Neil Miller

Боговите на различни култури се претставени во различни форми и големини. Тие се разновидни како и луѓето што ги обожавале. Пред доаѓањето на монотеизмот на светската сцена, племињата и другите пагански кралства се поклонуваа пред цел пантеон од божества, некои добри, а некои лоши, сите одговорни за сè што се случува низ светот. Секој од овие богови има приказна за раскажување.

Нивните атрибути или квалитети се супериорни или врвни во споредба со нештата на Земјата. Божествените работи се сметаат за вечни и вистинити, додека материјалните работи се сметаат за ефемерни и засновани на илузија.

Видео плеерот се вчитува. Репродуцирај видео Репродукција Прескокни наназад Исклучување Тековно време 0:00 / Времетраење 0:00 Вчитано: 0% Тип на пренос ВО ЖИВО Барај во живо, моментално зад живо Преостанатото време - 0:00 1x Стапка на репродукција
  Поглавја
  • Поглавја
  Описи
  • описи исклучени , избрани
  Преводи
  • титлови и преводи исклучени , избрана
  Аудио песна
   Цел екран слика-во-слика

   Ова е модален прозорец.

   Не е пронајден компатибилен извор за овој медиум.

   Почеток на прозорецот за дијалог. Escape ќе го откаже и ќе го затвори прозорецот.

   Исто така види: Што се случува со човек кога ќе стави мраз и сол во раката?Текст Боја БелаЦрна Црвена Зелена Сина ЖолтаМагентацијанска непроѕирностНепроѕирноПолупроѕирна заднина на текст БојаЦрна Бела Црвена Зелена СинажолтаМагентаЦијанска непроѕирностНепроѕирноПолу-Транспарентна проѕирна заднина на областа на титловите БојаЦрна Бела Црвена Зелена Сина ЖолтаМагентацијанска непроѕирностТранспарентнаполупроѕирнаНепроѕирна Големина на фонтот50%75%100%125%150%175%200%300%400%FamilyDownpress Proportional Sans-SerifMonospace Sans-SerifProportional SerifMonospace SerifCa sualScriptSmall Caps Reset вратете ги сите поставки на стандардните вредности ​​Готово Затвори Модален дијалог

   Крај на прозорецот за дијалог.

   Реклама

   Овие суштества кои можат да се квалификуваат како „божествени“ прават привиденија, визии, пророштва, чуда како што се воскресение, бесмртност покрај тоа што носат благодат и спасение. Тука се и боговите на хаосот, уништувањето и смртта, како што ќе видите подолу. Проверете:

   Хела – Викинзите

   Хел е божицата на подземјето, Хелхајм, во нордиската митологија. Нејзиното име е најверојатниот извор за христијанскиот термин „Пекол“ што се користи во Северна Америка и земјите од англиско говорно подрачје. Викинзите ја сметале за владетел на подземјето и имала армија од луѓе кои умирале или од болест или од старост. Оние кои загинале во битка, од друга страна, отишле во Валхала за да им се придружат на Один и на другите богови.

   Хел е ќерка на богот Локи и џинката Ангрбода. Негови браќа се волкот Фенрир и змијата Јормунганд. Таа е опишана како прилично алчна полубожица со половина од телото жива иуште еден мртов. Се зборуваше дека заедно со неговото раѓање, на светот дошла и болеста.

   По смртта на Балдур (синот на Один), божицата Фрига наредува да го спасат синот на Один од Хелхајм. Хел се согласува, но само ако сите живи суштества ја оплакуваат смртта на Балдур. Балдур остана во Хелхајм чекајќи го Рагнарок (крајот на времето). Хел обично се прикажува црно-бело и почетокот и крајот.

   Мориган – Келтите

   Исто така види: Запознајте ја најмалата жена на светот

   Мориган е божица на војната, битката , конфликт и плодност во келтската митологија. Таа е добро позната во Ирска и Франција. Мориган беше една од најпочитуваните божици. Позната и како „голема кралица“ или „кралица на духови“, таа била прикажана како божица или како трио сестрински божици. Ова трио понекогаш се разликува, но во повеќето случаи е составено од Бадб (гавран), Мача (суверенитет) и Немаин (борбена лудило). Тоа би било нешто слично на христијанското тројство.

   Со можност да добие форма на гавран, таа речиси секогаш се појавува опкружена со овие застрашувачки птици. Но, на некои места таа е претставена во форма на волк или крава. Последново се чини дека укажува дека таа се сметала и за божица на плодноста и суверенитетот. Некои научници веруваат дека тоа бил неговиот примарен аспект, а не оној на бес и смрт на бојното поле.

   Елрик – сибирски шаманизам

   Понекогаш е прикажанкако тотемска мечка, Елрик или Ерлиг беше првата креација на Тенгри или Улган; богот творец на турко-монголските народи во Сибир. Елрик е тесно поврзан со создавањето на човештвото, но се смета и за учител на гревот, а подоцна и за владетел на подземниот свет, темнината и судија на мртвите.

   Еден ден, Улган, втор по важно божество по Кудаи, видел парче кал како лебди во океанот. Му дал дух и го нарекол Елрик. Сепак, ова новооткриено пријателство и врска меѓу нив немаше да трае бидејќи Елрик го водеше гордоста. Тој сакаше да биде рамноправен со својот творец, дури и ако е во инфериорна позиција од него.

   Додека Улган ги обликуваше луѓето од глина, сфати дека не може да им даде живот. Потоа побарал помош од Кудаи. За време на неговото отсуство оставил куче за да ги заштити неговите креации. Кога го видел тоа, Елрик го подмитил кучето нудејќи му златна туника. Со „бездушните“ во негова сопственост ги оскверни плукајќи по нив. По враќањето, Улган ги свртел глинените модели, поради што луѓето имаат плунка.

   Елрик потоа бил протеран на 9-от слој на Земјата, но не пред да земе некои од глинените кукли со себе. Овие подоцна станаа негови синови и ќерки. Елрик ја презеде одговорноста за сите што беа убиени, оставајќи го Улган задолжен за „оние содишење“. Оваа апатија кон мртвите, како што е случајот со Улган, е доста честа појава меѓу боговите творци во Северна Азија.

   Ахриман – Персијците

   Според Зороастризмот, главната религија на Персиската империја, Ахриман или Ангра Мајњу бил бог на сè што е зло и хаотично во светот. Тој е злобниот брат близнак на Спента Мајњу или Ахура Мазда; „Господарот на мудреците“. Што и да направи вториот, Ахриман ќе го направи спротивното. Тој беше одговорен и за сите неволји што човекот мораше да ги поднесе во светот. Тој беше одговорен за мраз во зима или интензивна топлина во лето. Смртта, сепак, беше друга работа.

   Главното оружје на Ахриман против човештвото беше страста. На почетокот, човекот бил речиси свет и длабоко праведен. Човечката раса би одиграла клучна улога во бришењето на злото од лицето на светот. Кога Ахриман го видел човекот на овој начин, тој умрел и така останал три илјади години. Тоа е се додека Џех не го разбуди и се „извалка“ со тоа.

   Батара Кала – Јавански и балиски

   Според јаванскиот и балискиот , Батара Кала , е божество огр, одговорно за создавањето на светлината и земјата, владетел на времето, носител на уништување и голтач на несреќни луѓе. Тој е и владетел на подземниот свет заедно со неговата сопруга Сетесујара и двајцата живеат во пештера.

   Батара Кала е син наЈава верзија на Шива, Батара Гуру. Овој човек ја имаше најубавата жена на светот, по име Деви Ума. Од овој сојуз произлезе Батара Кала, која исто така се појави како жесток огр со ненаситен апетит и крајно безобразно однесување. Тој беше испратен на Земјата од боговите со цел да ги казни злите. За жал, Батара Кала беше заинтересиран само да јаде луѓе по случаен избор за да го задоволи својот апетит.

   Батара Кала е заслужен и за создавање на затемнувања, бидејќи тој е заколнат непријател на сонцето, месечината и на боговите.

   Neil Miller

   Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.