666, 777 или 616? Впрочем, кој од нив е бројот на ѕверот?

 666, 777 или 616? Впрочем, кој од нив е бројот на ѕверот?

Neil Miller

Повеќето луѓе веруваат дека 666 е бројот на ѕверот. Други ја претпочитаат алтернативната верзија на овој број: 616. Има и други кои веруваат дека бројот на апокалиптичното суштество е 777. Меѓутоа, други веруваат дека ова е бројот на Бог поради значењето на 7 во Библијата. Која е точната верзија? Од една страна, она што е во Библијата не треба да се оспорува или менува (како што пишува), но откривањето на антички грчки папирус ги збуни умовите на многу луѓе. Дали е погрешен бројот за кој ние смртниците секогаш веруваме дека претставува зло?

Денес Фатос Десконецидос ви носи статија за бројките и езотеризмот. Кратка прошетка пред неколку милениуми каде Рим беше „главен град на светот“ и сите патишта водеа до истиот. Во тоа време многу христијани биле истребени и прогонувани од суетните императори кои верувале дека тие се богови од тоа време. Што значеа броевите 666, 777 и 616. Кој од нив е бројот на ѕверот?

Исто така види: 10 причини зошто Еминем е најдобриот рапер во светотВидео плеерот се вчитува. Репродуцирај видео Репродукција Прескокни наназад Исклучување Тековно време 0:00 / Времетраење 0:00 Вчитано: 0% Тип на пренос ВО ЖИВО Барај во живо, моментално зад живо Преостанатото време - 0:00 1x Стапка на репродукција
  Поглавја
  • Поглавја
  Описи
  • описи исклучени , избрани
  Преводи
  • титлови и преводи исклучени , избрана
  Аудио песна <3Цел екран слика-во-слика

  Ова е модален прозорец.

  Не беше пронајден компатибилен извор за овој медиум.

  Почеток на прозорецот за дијалог. Escape ќе го откаже и ќе го затвори прозорецот.

  Исто така види: 7 сурови реалности со кои треба да се соочат луѓето без задникТекст Боја БелаЦрна Црвена Зелена Сина Жолтамагентацијанска непроѕирностНепроѕирноПолупроѕирна заднина на текст БојаЦрна БелаЦрвенаЗеленаСиноЖолтаМагентаСијанска непроѕирностНепроѕирноПолупроѕирноБојанепроѕирно Магентацијан непроѕирностТранспарентнополупроѕирноНепроѕирно Големина на фонт50%75%1 00%125%150%175%200%300%400%Текст Edge StyleNoneRaisedDepressedUniformDropshadowFont FamilyProportional Sans-SerifMonospace Sans-SerifProportional SerifMonospace SerifCasualScriptSmall Caps Reset вратете ги сите поставки на стандардните вредности Готово Затвори Модален дијалог

  Крај на дијалогот Прозорец за рекламирање

  Ако се викаш Ана, твојот број би бил 102. Зошто? Па, во старите денови беше вообичаено да се користат бројки за да се прикријат имињата. Во грчката и хебрејската азбука, секоја буква има соодветен број. На пример, 1 е A, а N е 50, така што A + N + N + A = 102. Интересно, нели?

  Истражувачите веруваат дека бројот 666 бил претстава на еден од најголемите прогонувачи на христијаните. Одговорен за големиот римски пожар, императорот Нерон го има името чиј збир на броеви е 666.

  Се вели дека кога Јован ја напишал Книгата на Откровението воВо 1 век, тој не само што се обидел да го предупреди светот за настаните што допрва требале, туку и за опасностите од идолизирање на императорот. Беше многу вообичаено царевите да се сметаат за богови, а Нерон не се разликуваше.

  Во Библијата пишува: „ Еве ја мудроста. Кој има разум, брои го бројот на ѕверот ; бидејќи тоа е број на човекот , а неговиот број е шестотини шеесет и шест . Откровение 13:18

  Самиот ѕвер на апокалипсата би бил предупредување за ова идолопоклонство на римските императори од тоа време. Имаше седум императори, како и седумте глави на ѕверот.Дали тоа би било едно од значењата на Ѕверот и неговиот број?

  На 18 јули 64 година, Нерон го запалил Рим. Според некои историчари, пожарот бил обид на царот да ги намести и прогонува христијаните. Зошто? Поради фактот што тие не прифаќаат да бидат посветени на нивната „божествена“ фигура.

  Зошто 616?

  Постои друга теорија. Вистинскиот број на страшниот ѕвер на апокалипсата би бил 616. Пронајдена е постара верзија на познатиот пасус од книгата откровенија и во таа верзија бројот на ѕверот би бил 616.

  Оваа варијација на Светото писмо веќе им било познато на христијаните во тоа време. Со други зборови, овој светец кој бил епископ во вториот век рекол дека овиесветите списи не беа ништо повеќе од грешка направена од група книжници.

  Она што се случува овде е дека овој пронајден папирус, кој го носи овој пасус, се смета за еден од најстарите грчки ракописи. Тој посочува друго име што исто така би имало многу смисла. На ист начин како што 666 за Римјаните би значело Нерон, во овие стихови 616 би го криело името на Јулиј Цезар.

  Нерон запалил цел град на 17-годишна возраст само за да ги инкриминира христијаните. Што направи Цезар? Па, она што се толкува е дека 616 е начин да се каже дека Цезар го убил Исус Христос.

  666 или 616?

  Кој број тогаш би бил број на ѕвер? 666 или 616? Можеби тоа беше 777, но некои велат дека ова е Божјиот број, како што 7 е бројот на совршенството. Прашањето е како да се одлучи кој би бил вистинскиот. Во двата случаи, бројот го носи значењето на злото и расипувањето на човекот од страна на ѕверот.

  Официјално бројот на злогласниот ѕвер на апокалипсата е 666, а иако е пронајден постар папирус, тој сепак дали еден епископ тврдеше дека тоа не е ништо повеќе од грешка направена од писар. И Јулиј Цезар и Нерон биле обожавани како богови во антички Рим, а и 616 и 666 година се предупредување да не се идолизираат лажните идоли. Како што се вели во Библијата:

  „И му беше дадено да му даде дух на ликот на ѕверот, за да зборува и ликот на ѕверот и да ги убиесите што не би се поклониле на ликот на ѕверот.“ Откровение 13:15. Сепак, официјално бројот е 666, како може да се расправате со тоа?

  Па, што мислите? Што мислите, кој е вистинскиот број на ѕверот? Оставете го вашиот коментар подолу и се гледаме следниот пат.

  Neil Miller

  Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.