7 места на планетата се сметаат за влез во пеколот

 7 места на планетата се сметаат за влез во пеколот

Neil Miller

Во различни типови на религија го имаме спротивното што би било местото на боговите, пеколот. И во христијанската религија или дури и во грчката митологија имаме претстава на подземјето и во него има „гувернер“. Но, како се влегува во овој подземен свет или ако сакате, во пеколот?

Очигледно, ниту една од следните елементи на материјата не е докажана и се само претпоставки дека такво место би било влезот во пеколот. Овие приказни се засноваат на локални легенди или дури и настани кои никој не можеше да ги објасни. Ултра љубопитните одвоиле 7 места на планетата кои се сметаат за влез во подземниот свет:

1-Плутонион

Ова место е во Хиераполис, Турција. Храмот бил едно од местата каде што се поклонувал богот Плутон, кој се сметал за бог на смртта. Ова место неодамна беше повторно откриено и во студиите беше откриено дека местото има големо количество топли и отровни гасови и затоа се веруваше дека е порта кон подземниот свет. Некои послушници влегле таму и заминале живи за да ја докажат својата посветеност на богот, се верува

2-Lacuscurtius

Според извештаите на Ливиј, кратерот се отвори во Рим и ќе се зголемува. Но, тоа навистина не постоело, но местото е познато и денес по тоа што е порта кон подземјето.

Исто така види: Зошто „Добра ноќ, Пепелашка“ го има тоа име ако спиечката е друга принцеза?

3-Пургаторија Свети Патрик

Свети Патрик бил светец кој имал визија за Исус Христос и одоттука е основана Чистилиштето на Свети Патрик. Оваа визија беше направена на остров и пештера и оваа пештера се сметаше за јама на сатаната и ова чистилиште е изградено на врвот на оваа пештера.

4-Chinouke Jigoku

Исто така види: 11 знаци дека сте интересна личност

Во Јапонија има многу базени со многу топла вода. Тие се многу познати и има еден што некогаш се сметаше за врата во пеколот. Големиот проблем е што не се вжештува само водата, туку имаме и кал што навистина се загрева. Будистите верувале дека изгледа како нешто од пеколот бидејќи изгледало многу жешко.

5-Седумте порти на пеколот

Седумте порти на пеколот се наоѓаат во Пенсилванија, според легендата. Постојат неколку приказни за оваа легенда, а најпозната е онаа каде што имаме азил/хоспис. Се верувало дека докторот од местото имал некаква врска со сатанистички ритуали и покрај овој азил имало портите што ве одвеле во пеколот.

6-Пештерата на Сибила

Ова е можеби една од најпознатите легенди на оваа листа, стара е повеќе од 2000 години. Во важно книжевно дело тие го прикажуваат ова место како врата во пеколот. Тоа е како место кое би го однело Енеја во пеколот.

7-Hekla

Вулкан пронајден во Исланд. Овој вулкан еруптираше неколку пати, а последниот ја покри Европа со сета своја пепел. На почетокотод претходниот милениум, извештаите велат дека од вулканот излегол огромен звук и се верувало дека звукот доаѓа од душите кои го напуштаат пеколот.

Што мислите за овие легенди за овие наводни премини во пеколот? Дали знаете некој од нив? Кажете ни во коментарите.

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.