7 најдобри воени стратегии во историјата

 7 најдобри воени стратегии во историјата

Neil Miller

Војната се заснова на тактики и стратегија. Како игра шах, секој потег мора да се размисли. Не е само да држите меч или пушка и да го напаѓате непријателот со брутална сила, туку и интелигенција. Познавањето на информациите за вашата основа и локација е од суштинско значење, да ги познавате вашите војници и себе си, да го знаете теренот, климата и времето, да ги знаете сите вклучени страни и да разберете како да ги одвратите и да влијаете. Војната е игра која го победува оној кој знае да игра со вистински фигури, во вистинско време и на вистински начин за одредена ситуација.

Денес Фатос Десконхецидос ви носи дел од знаењето и древните приказни за уметноста на војната. Конфликтот и освојувањето се присутни со векови во човечката историја. Само најсилните и најподготвените ќе ги добијат сите битки во име на интересите што ги мотивираат. Денес ќе ги откриете 7-те најдобри воени стратегии во историјата.

1 – Движење Пинцер

Анибал Барса се смета за еден од најголемите воени генијалци во историја, историја. Тој беше главната фигура зад победата во битката кај Кана. Картагинецот елиминирал 80.000 римски војници со својата војска од 50.000 војници, земајќи само 6.000 загуби. Како го постигна овој легендарен подвиг? Тој ја користел познатата Pinch Formation .

Во основа, тоа е формација „V“ каде штоНепријателската војска е заробена помеѓу дното на формацијата. Оваа тактика ја намалува мобилноста на непријателот и предизвикува хаос и хаос. Кога римската војска паднала во оваа стапица, тие веќе ја изгубиле битката…

2 – Chokepoint

Исто така види: Кој е светски рекордер за апнеја?

Многумина од нас се сеќаваат на познатиот филм „300“ , која ја раскажува приказната за кралот Леонидас и неговите воини против персиската војска на Ксеркс. Битката кај Термопилите всушност се случи, и како во филмот, имаше генијален воен маневар. Користејќи го теренот, Спартанците го ограничија досегот и мобилноста на војската на Ксеркс.

Не само тоа, познавајќи ја непријателската војска, тие се погрижија нивните вештини како војници да бидат супериорни, давајќи им можност да издржат повеќечасовна битка и влезе во историјата. Илјадничка армија не се вклопува во пукнатина што можеа 300 војници, па технички Спарси и Персијци се бореа во тој момент рамноправни... Разликата е во тоа што тие беа Спартанци и непријатели... епа тие беа обични војници.

3 – Симулација

Понекогаш движењето може да ја направи разликата во војна и тоа движење значи да не влегувате во конфликт. Како да го направите ова? Пренесување на погрешни информации до непријателот и измамување. Користејќи двојни агенти инфилтрирани во Германија и армија на надувување (Да, армија на надувување), сојузниците ги насочија трупите на Хитлер дапогрешна насока, со што се ставаат вистинските сили ангажирани во Нормандија.

Сојузниците не само што направија неколку воени тенкови и џипови на надувување, и користејќи ги своите агенти и лажни информации, убедија дека лажната војска е вистинска закана. Кога германските сили пристигнаа за борба, сојузничката војска беше неколку километри подалеку, напаѓајќи ги клучните точки. Ова се случи на денот Д.

4 – Интелигенција и информации

Познавањето на вашиот непријател значи да знаете како да дејствувате за да можете да ги искористите слабостите и да го маневрирате во ваша корист. Во 1941 година, преку напредниот информациски систем на сојузниците, излезе на виделина дека моќна поморска армада ќе нападне британски конвој.

Кога дојде денот, адмирал Канигам веќе беше подготвен... Италијанците направија не очекувај ова.. Тој стави во полна сила да ги уништи фашистичките трупи. На овој начин, тој уништи два од најмоќните крстосувачи на непријателот и два разурнувачи . Не е важно само да ги знаете намерите на вашиот непријател, туку и да знаете како да ги скриете вашите.

5 – Шок акција

Се разбира, дека во момент или друг е важно да се знае како да се користи брутална сила и токму тоа е зашеметување. Знаејќи како да ја искористите моќта на вашата сирова моќ во вистинско време за да го потчинете вашиот непријател. Интересен момент би бил изненаден напад на пример.

6 – Нападизненадување

Една од причините зошто Виет Конг ги потчини американските трупи беше елементот на изненадување, познавање на територијата и познавање на вистинскиот момент за напад дури и во помал број. Ненадејниот напад е тактика која бара високо ниво на информации, интелигенција и трпение. Се работи за тајминг и збунување на вашиот непријател.

Исто така види: 10-те земји со најмали и најголеми пениси во светот

Кога вооружена група е нападната одзади, настанува хаос. Ако се вооружени, ќе имаат кратко време за реакција и паниката ги погодува војниците психички... Ако се навистина неподготвени и невооружени, не може ништо друго освен да се предадат или едноставно да дозволат да умрат.

7 – Шок и стравопочит

Една од најкористените стратегии во човештвото е паниката, теророт и стравот. Ова силно влијае на моралот и психологијата на непријателската војска. Дури и војник не оди во војна сакајќи да умре. Историјата има безброј примери за ова... Кога Влад Тепеш заби неколку непријатели во Романија, многу од неговите непријатели се откажаа да го напаѓаат, плашејќи се од одмаздата на „демонот“ кој беше Тепеш.

Кога Соединетите Држави ја отфрлија нуклеарната бомба во Хирошима и Нагасаки, Русија се плашеше. Кога САД го користеа Напалм, кога Русија прва влезе во вселенската трка, кога обезглавуваа луѓе во Франција, кога црквата палеше вештерки или кога во Бразил робовите беакамшикувани пред другите робови. Секогаш кога има индиректно заплашување, ќе има некој што ќе се повлече од тепачка, секогаш кога некој ќе се повлече од тепачка.

Па, што мислевте за статијата? Оставете го вашиот коментар и се гледаме следниот пат.

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.