7 најсмртоносните летечки диносауруси кои владееле со небото

 7 најсмртоносните летечки диносауруси кои владееле со небото

Neil Miller

Знаеме дека постоеле безброј видови диносауруси. Сега, дали знаете колку видови летечки диносауруси имало? Никој. Тоа е точно. Познатите птеросауруси сочинуваат изумрен ред од класата Reptilia (или Sauropsida), што одговара на летечките влекачи од мезозојскиот период. Иако тие се нивни современици, овие животни не биле диносауруси.

Овие роднини на диносаурусите доминирале на небото на планетата 160 години. Според експертите, се верува дека имало повеќе од сто видови на птеросауруси. Бидејќи не сме енциклопедија, овде ќе споменеме само седум. Во основа, ги избравме најзначајните. Дали сакате да ги знаете имињата на главните? Значи, еве...

1 – Кецалкоатлус

Кецалкоатлус бил птеросаурус, со распон на крилјата до 15 метри. Според научниците, најголемото летечко суштество на сите времиња. Понатаму, тој бил и последниот познат птеросаурус кој преживеал во Северна Америка до крајот на периодот на креда. Неговото име доаѓа од богот на Ацтеките, крилеста змија со пердуви, Кецалкоатл. Диносаурусот го добил името Даглас Лосон, првиот што ги пронашол неговите останки во Националниот парк Биг Бенд во Тексас (САД). Скелетот истакнува дека животното тежело повеќе од 100 килограми. Вратот му беше долг, вилиците без заби и главата покриена со гребен.

2 – Птеранодон

Птеранодонот беше друглетечки рептил кој ги населувал северноамериканските региони. Живеел пред околу 90 до 100 милиони години, во периодот на креда. Птеранодон имал распон на крилјата од 7 метри или повеќе, а неговата вилица, исто така без заби, била долга, слична на онаа на пеликанот. Првиот череп на птеранодон беше пронајден, во мај 1876 година, во реката Смоки Хил, округот Валас, Канзас, САД, од СВ Вилистон, колекционер на фосили кој работи за Отниел Марш.

3 – Аеродактилус

Аеродактилусот има една од најистакнатите разлики во однос на другите видови птеросауруси: неговиот череп бил екстремно издолжен. Се верува дека живеел во Германија за време на титонскиот јура. Овој особено имаше 64 заби и низок триаголен гребен што израсна од черепот. Врвот бил висок околу девет и пол милиметри и долг помеѓу четириесет и четири до педесет милиметри.

4 – Eudimorphodon

Фосилите на Eudimorphodon биле пронајдени во Европа , северна Италија, во близина на Бергамо и Милано, во 1973 година. Откритието го направи Марио Пандолфи. Скелетот покажува дека Еудиморфодон живеел за време на доцниот тријас (средно до доцна норијанска фаза). Таквите докази укажуваат на Едиморфодон како најстар птеросаурус. Eudimorphodon бил долг само 1 метар и тежок околу 10 kg.

Исто така види: Запознајте го ужасното проклетство на Кармен Винстед

5 –Германодактилус

Фосилите на Германодактилус се откриени во Германија. Се верува дека имало должина од само 1 метар. Со раширени крилја достигнуваше и до 1,5 метар. Смешното нешто овде е што видот имал превртени стапала. Односно, Германодактилусот, изгледа, спиел наопаку, исто како лилјаците денес. Сепак, треба да се забележи дека тој нема никаква врска со ноќните цицачи споменати погоре.

6 – Rhamphorhynchus

Rhamphorhynchus бил птеросаурус кој живеел во раниот тријас, пред 150 милиони години. Имал релативно долги нозе во споредба со неговото тело и другите птеродактили. Покрај тоа, имал долга опашка, која служела за подобрување на подвижноста кога се вивнувала низ небото.

7 – Птеродактил

Птеродактил бил еден вид на птеросаурус, со способност да лета. Токму од оваа група, најпознатиот вид веќе неколку пати бил застапен во кино. Овој вид живеел помеѓу 65 и 150 милиони години, последната фаза од мезозојската ера. Ги населувал регионите кои денес ги знаеме како Африка и Европа, бил месојаден и се хранел со риби и мали животни. Носител на распон на крилјата, кој достигнуваше шест метри, со димензии приближно 4,5 метри и кој леташе со голема умешност.

Исто така види: 7 најтешки музички инструменти за свирење

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.