7 праисториски риби кои прават ајкулите да изгледаат безопасни

 7 праисториски риби кои прават ајкулите да изгледаат безопасни

Neil Miller

Многу суштества што живееле на нашата планета може да се сметаат за застрашувачки. Големите морски суштества беа доста вообичаени во имагинацијата на современите европски навигатори. Сепак, постојат референци низ историјата, а понов случај се чудовиштето од Лох Нес и Кракен, една од најстарите легенди. Во 16 век, Европејците верувале дека кога ќе стигнат до крајот на морето, има морски чудовишта.

Се разбира, океанот е место кое крие многу мистерии. И сè уште има делови од него кои не се истражени од човекот. Во моментов, едно од морските суштества од кои најмногу се плашиме таму е ајкулата. Но, во праисторијата, имало животни кои направиле ајкулата да изгледа тотално безопасно. Зборуваме малку за некои од овие животни.

1 – Rhizodus hibberti

Овие огромни древни животни беа риби со џиновски лобуси перки, тие беа приближно со иста големина како китовите убијци и имаа заби што можеа да го скршат секое месо. Ова животно, долго околу девет метри, живеело во свежи води и биле генералистички предатори. Таа е и најголемата слатководна риба некогаш позната.

Овие џиновски ризодони беа доста насилни. Тие направија заседа на пленот и, заедно со нивната робусна мускулатура, можеа да фаќаат и да јадат големи животни. Фосили од ова животно се пронајдени во Европа и Северна Америка во штопорано биле реки и езера, а денес се седиментни наслаги.

2 – Мега пираните

Пираните не се многу големи, но сепак се полни со заби. Но, силата на каснувањето и големината на малата ајкула ја направиле животно за кое треба да се плаши. Должината на мега пираните може да достигне повеќе од еден метар.

Овие мега пирани исчезнаа од Земјата, оставајќи само докази за приближно приближување на нивната историја. Од горната вилица, животното веројатно било месојадно, но можеби имало и тревојадно однесување.

3 – Leedsichthys

Овие праисториски риби имале 15 метри долго. Тој го има рекордот меѓу сите водни суштества и е познат како крал на коскените риби. Оваа риба никогаш не еволуирала во текот на историјата и изгледала нормално, освен што има поголема големина од многу китови и ајкули.

Фосили од ова животно се пронајдени во Англија, Германија, Франција и Јужна Америка. Изгледот на рибата бил запрепастувачки кога нејзината уста била отворена. А жабрените греблачи на овој вид се толку големи што ги помешале со коски на други видови летечки влекачи.

4 – Xenacanthus

Ова животно претставува род на праисториска ајкула што изгледа како хибрид од ајкула-еднорог. Овие суштества ја населиле Земјата во последните делови од времетоДевон. И тие се спротивставија на истребувањето до почетокот на Тријасот, пред повеќе од 200 милиони години.

Ова животно живеело во свежи води и оставило коски расфрлани низ светот со 21 различен вид. На главата имал трн кој личел на рог на еднорог и за кој се шпекулира дека има отров во него. Овој сомнеж се должи на нивната физиологија, која наликува на отровните боцки на боцките. А забите на „еднорог ајкула“ им дадоа можност да јадат оклопна риба.

Исто така види: 8 најдобри аниме за ангели што мора да ги гледате

5 – Enchodus petrosus

Оваа риба го населувала креда периодот Горна и еоценот. Изгледаше како предјадење или сардина, но беше долга 4,9 метри. Имаа неколку остри заби кои беа со димензии повеќе од два сантиметри. Малкумина беа малите и средни риби кои беа имуни на нападот на овие негативци.

Исто така види: 7 знаци дека сте екстремно напнати и никогаш не сте забележани

Според палеонтолозите, откривањето на фосилите на ова животно може да остави впечаток дека пронашле заби на смртоносен месојаден цицач наместо риба. Моќта на гризење на оваа риба била многу силна.

6 – Чинлеа

Ова животно изгледало како гротескна верзија на лосос. Можеби изгледаат безопасно, но имаа глава во облик на ајкула, со заострена муцка со големи, екстремно остри заби за смолкнување.

Овие риби живееле во тријасскиот период и нивните фосили се пронајдени воАризона, Тексас. Нивната цврстина и аеродинамика значат дека кога би избрале плен, ќе им биде многу тешко да го избегнат брзиот напад. Оваа риба може да тежи до 150 килограми.

7 – Еустеноптерон

Оваа риба од ерата на Девон живеела пред 370 милиони години. Тој беше предатор со лобуси перки. Тие беа месојади и многу агресивни. Во Националниот парк Мигуаша, можете да најдете неколку фосили.

Беше долг меѓу еден и два метри. Во неговиот череп имало неколку остри заби. Вилиците беа долги и со редици заби се протегаа до главата. Овие суштества успеаја да ја комбинираат аеродинамиката со ефикасна мускулатура и беа страшни ловци.

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.