7 правила за приклучување кон масонството

 7 правила за приклучување кон масонството

Neil Miller

Слободното ѕидарство е филозофска, филантропска, прогресивна и дискретна организација, да не зборуваме за многу мистериозна. Различните братски групи кои го сочинуваат масонството датираат од еснафите на ѕидарите од средниот век. Од основањето на организацијата, масоните ги диверзифицираа своите интереси и денес се во суштина организации во заедницата фокусирани на добротворни цели и добра волја кон човештвото. Барем така сакаат да верувате, бидејќи теоретичарите на заговор не се согласуваат со тоа тврдење. Без разлика, масонството продолжува да предизвикува посебен интерес и љубопитност кај луѓето во надворешниот свет.

Откривањето на вистината, зад традициите на масонството и другите масонски тајни, стана вистинска опсесија за многу луѓе. Сепак, до ден-денес, што навистина се случува во рамките на масонството останува мистерија. Очигледно нејзините членови мора да следат некои строги правила за се што се случува таму да остане доверливо. И тие направија добра работа, бидејќи многу малку се знае за организацијата.

Но, едно е сигурно, тајните масонски ритуали не се толку сатански како што многу луѓе имаат тенденција да веруваат. Од друга страна, тие се уште се прилично чудни, на навистина интересен начин. Ако некогаш сте посакале да знаете што е потребно за да бидете дел од организацијата, еве 7 стари правила за приклучување кон организацијата.Масонерија.

Исто така види: 4 мистерии и контроверзи зад приказната за Хрониките на Нарнија

1 – Само мажи

За почеток, основните квалификации за некој да се приклучи на масонска ложа се прилично исклучувачки . За почеток, само мажите се добредојдени да станат масони. А да се биде маж е само првиот предуслов, бидејќи организацијата се покажа како многу селективна. Секој маж, кој има интерес да се приклучи на масонството, мора да биде номиниран од двајца воспоставени масони. И последно, но не и најмалку важно, сите кои сакаат да се приклучат мора да потврдат дека веруваат во една единствена Врховна сила, монотеистички бог, но не и христијански.

2 – Не зборувајте за религија и политика

Иако е еден од предусловите, да се биде дел од масонството, личната дискусија за религијата е тотално забранета во масонските ложи. И иако организацијата е опишана како „религиозна“, таа не се карактеризира како религија и не поддржува ниту една друга. Друга точка, забранета во рамките на масонството, е дискусијата за политика. Разберете, тоа не значи дека ваква дискусија не можат да направат масоните, тоа може. Она што е забрането е да се зборува за тоа, на официјалните места за состаноци.

3 – Надворешните статуси се ирелевантни

Како такви Врз основа на еднаквост и правичност, надворешните статуси во организацијата не се дозволени. Од памтивек, неколку влијателни мажи се приклучија наѕидарски. Меѓу нив, претседатели и станари на други позиции, од големо значење во општеството, но кои, во рамките на масонството, беа само уште еден член, како и секој друг. Сите и сите грандиозни титули мора да бидат отфрлени по влегувањето во масонството. Сè додека сте во масонска ложа, вашата титула, каква и да е, е тотално ирелевантна. Единствениот статус што им е важен е нивото на достигнувања на поединецот во организацијата.

4 – Тајни лозинки

Секој масон Ложата има свои ритуали и ракувања, лозинки и тајни тропања. За да бидат дел од тоа, тие би биле многу специфични за секој поединечен ред. И покрај тоа што масонството постои ширум светот, не постои универзална организација ракување. Но, и покрај тоа, некои членови тврдат дека „сеуште можете да забележите ѕидар по начинот на кој тој ви подава рака, ако сте свесни“.

5 – Ритуал на иницијација

Исто така види: Били Милиган, човекот со 24 личности

Можеби една од причините зошто масонството е поврзано со еден вид сатанистички ритуал и други мрачни верувања е неговиот иницијациски ритуал. За да биде примен во организацијата, поединецот се подложува на мора да се признае ужасен ритуал. Ритуалот обично вклучува лажна смрт, во која мажот е со врзани очи, со јаже околу вратот, а потоа има нож замавнат низ неговите голи гради. По смрттасимболично, поединецот е „воскреснат“ како масон.

6 – Тајното име на Бога

Постојат 33 степени на еволуција меѓу масоните. Кога еден масон ќе добие доволно дипломи за конечно да стане мајстор, тој е поканет да се приклучи на Врховниот ред на Светиот кралски лак. Во оваа фаза членовите стануваат свесни за максималната тајна на масоните, вистинското име на Големиот Архитект на Универзумот. Тоа е, вистинското име на Бога.

7 – Јустинијан законик

Постојат неколку правила кои треба да се следат, во книги од масонскиот код, но сите тие имаат многу едноставна основа. Сите правила на масонството се засновани на Јустинијановиот законик, кодификација на римското право наредено од императорот Јустинијан во 6 век. Иако оригиналниот код беше многу долг, масоните се фокусираа на следење само на неговата суштина: „живеј чесно, не повредувај никого и давај секому она што треба“.

А вие, дали знаете некоја друга љубопитност? за масонството и неговите правила? Кажете ни во коментари и споделете со вашите пријатели.

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.