8 најстрашни чудовишта во грчката митологија

 8 најстрашни чудовишта во грчката митологија

Neil Miller

Многу луѓе се заинтересирани за Грчката митологија – збир на митови (приказни и легенди), за различни богови, херои, титани, нимфи ​​и кентаури, кои потекнуваат од соединувањето на дорската и микенската околу 700 п.н.е. C.

Инспирирани од вас, одвоивме 8 од најстрашните чудовишта од таа ера кои ќе ве остават без сон. Ќе бидете воодушевени.

1 – Сфингата

Позната како легенда за Едип, легендата вели дека имало тело на лав, глава на жена и крилја на орел.

Приказната исто така раскажува дека Едип патувал по патот кон Теба кога ќе се соочи со мистериозното суштество. Сфингата го блокира патот на Едип и го соочува со енигма. Иако точната загатка не е спомната во грчката легенда, популарната верзија на приказната вели дека сфингата му ја кажува на патникот следнава загатка: „Што е тоа што наутро оди на сите четири; Околу две стапки попладне?; а ноќе три?“.

Исто така види: Дали бананите имаат семиња?

Едип точно одговара на загатката: „Човекот што лази како дете, потоа на две нозе како возрасен и на крајот со помош на бастун на три нозе во текот на зајдисонцето на животот“. Сфингата се исфрла од високата карпа. Во некои верзии, Сфингата се проголтува со бес и фрустрација. Доколку Едип не одговорил точно на загатката, тој би бил задавен и проголтан одсуштество.

2 – Киклопите

Киклопите биле џинови за кои се вели дека се родени на Гаја. Се вели дека поседуваат голема сила и жестокост со истакнато око кое излегувало од нивното чело. Плашејќи се од неговата моќ, Киклопите биле фрлени во јамите на Тартар од неговиот татко Уран. Чудовиштата останаа заробени кога титанот Кронос го собори Уран и го зазеде неговото место како владетел на универзумот. Дури кога олимпијците дојдоа на власт, Киклопот ја нашол слободата од моќниот Зевс.

Можеби најпознатата приказна за еден Киклоп е забележана во „Одисеј и неговите мачни патувања“.

3 – Химера

Химерата беше жестоко, огнено дише чудовиште со тело и глава на лав со глава на коза испакната одзади и змија на грбот опашка. Краткиот опис на Химерата во текстот на „Илијада“ е најраниот преживеан запис за суштеството. Химерата традиционално се смета за женка и се вели дека ја родила Сфингата. Се стравуваше дека чудовиштето е причина за природни катастрофи.

Химерата е најпозната по својата улога во легендата за „Белрофон“.

3 – Емпуса

За разлика од другите суштества на оваа листа, Емпуса е малку позната и не се појавува во ниту една традиционална епска или народна легенда. Сепак, неговиот застрашувачки изглед и неговата страшна склоност конгоштевањето со човечка крв и месо ја донесе на бр. 3 на нашата листа.

Емпуса често се прикажува како убава жена која се трансформира во суштество со остри заби, запалена коса и (во некои толкувања) лилјак крилја. Се вели дека Емпуса е полубожица под контрола на божицата Хекате, суштество кое често се поврзува со раскрсници и порти.

Емпуса често заведувала млади мажи кои патуваат сами. Штом невината младина брзо ќе заспие, суштеството ќе се смени во својата грозна форма и ќе го проголта месото на момчињата и ќе ја пие нивната крв за егзистенција. Веројатно е најпозната по нејзиното појавување во „Жабите на Аристофан“ , каде што го тероризира богот Дионис додека тој патува во подземниот свет.

4 – Хидра

Хидра е змија која има многу опасен отров. Легендата вели дека здивот што го издишува Хидра може да биде смртоносен за секој човек. Понатаму, Hydra имаше способност да ги збуни сите членови и да ги обезглави со алармантна брзина. Се зборуваше дека на секоја отсечена глава, на нејзино место ќе израснат уште две. Хидра би се криела во подводна пештера за која се вели дека била влез во подземниот свет.

Познато е дека е второто чудовиште со кое се сретнал Херакле за време на неговите дванаесет трудови.

5 – ХидраCharybdis и Scylla

Исто така види: 7 хорор филмови кои повеќе личат на филмови за возрасни

Двете суштества кои живееле на спротивни страни станаа толку синоними што е невозможно да се зборува за едното без да се спомене другото. Charybdis е жестоко морско чудовиште кое живее под карпа.

Исто така, Scylla исто така живее под карпа и се верува дека е многуглаво морско чудовиште кое се хранело со месо на морнари кои ненамерно патувале премногу блиску до дувлото на ѕверовите.

6 – Cerberus

Cerberus е популарно суштество во античката митологија. Лојалното куче чувар на Адот, Керберус беше огромно куче со три глави што го чуваше влезот во подземниот свет. Беше кажано дека ѕверот имал апетит само за живо месо и на тој начин само ќе им дозволи на починатите духови да минуваат низ него, а во меѓувреме консумирајќи го секој жив смртник доволно глупав за да му пристапи. Се вели дека трите глави требало да ги симболизираат минатото, сегашноста и иднината. Во другите верзии на митот, трите глави ја претставуваат младоста, возрасната наметка и староста.

7 – Минотаурот

Гротескна гадост што поседува тело на човек и глава на бик, Минотаурот е најдобро запаметен по неговиот афинитет за голтање месо и неговиот криптичен дом длабоко во границите на извртливиот лавиринт. Се вели дека се наоѓал под палатата Кносос, домот на кралот Минос од Крит.

Историјапишува дека кралот Минос, владетелот на Крит, го загубил својот син Андрогеј. Кога момчето беше убиено во Атина. За ова се раскажуваат различни приказни, но една верзија вели дека принцот бил убиен затоа што Атињаните биле љубоморни на неговите постојани победи на Панатинските игри во Атина. Кралот Минос последователно ќе војува против Атињаните и ќе победи. Како покајание за убиството на Андрогеј, секоја година Атињаните биле обврзани да испраќаат седум млади момчиња и седум девојки на островот Крит, каде што ќе бидат ловени и проголтани од Минотаурот.

8 – Медуза

Монструозно суштество со способност да го претвори во камен секој што ќе погледне во нејзиното лице, Медуза останува популарно чудовиште на античката митологија. Некои извештаи опишуваат дека Медуза е родена од архаичното морско божество, Чето. Во оваа верзија на приказната, Медуза е родена со грозно лице и змиска опашка каде што треба да и бидат нозете. Во „Метаморфозите на Овидиј“ се раскажува дека Медуза некогаш била убава девица која била преобразена во грозно чудовиште откако била силувана во храмот на Атина од морскиот бог Посејдон. Единствениот аспект на Медуза што останува конзистентен низ разни легенди е нејзината коса, за која се вели дека била составена од здивни, отровни змии.

Па, дали ви се допадна? Потоа споделете со вашите пријатели.

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.