Ако видите некој од овие графити на вашиот дом, веднаш повикајте полиција.

 Ако видите некој од овие графити на вашиот дом, веднаш повикајте полиција.

Neil Miller

Пичасао е уникатна форма на графити што е многу честа појава во Бразил. Станува збор за ознаки направени во енигматичен и препознатлив стил, најчесто на ѕидови и слободни згради. Многу графити уметници се осмелуваат да сликаат на високи и непристапни места, користејќи техники како што се слободно искачување и спуштање на морето за да стигнат до локациите.

Исто така види: На крајот на краиштата, зошто Анко се здебели толку во Боруто?

Pichação, исто така познат како „ѕидно пишување“, потекнува од 1940-тите и 50-тите години со политички изјави напишани на асфалтот како одговор на паролите испишани од политичките партии низ улиците. До 1970-тите, графитите речиси исчезнаа, меѓутоа, тие беа оживеани во 1980-тите од група тинејџери кои почнаа да ги пишуваат своите имиња и имињата на нивните групи наместо политички слогани.

Денес, луѓето користат графити за гравирање имиња на банди, имиња на луѓе или едноставно да ги предизвикате другите графити уметници со високи места, но има нова симболологија на графити што веројатно сè уште не ја знаете. Работата е во тоа што графити уметниците ги користат графитите како начин за планирање грабежи и злосторства. Сигурно се прашувате како, нели? Тие сликаат симболи на куќи или бизниси за да ги информираат крадците што има внатре.

Исто така види: Разберете како ќелавоста стана мода кај младите

Како што можете да видите на сликата погоре, некои шифри навистина можат да им помогнат на крадците да добијат информации за тоа што има внатре куќата, или едноставно времетодека има некој внатре во куќата. Во оваа шифра, „[B]^“ значи лесно да се ограби наутро, „_>“ лесно е да се ограби попладне, „V“ лесно да се ограби ноќе, „?“ тие се далеку од дома, но има потешкотии (како куче или аларм), „7“ значи празна куќа во јули (месецот кога луѓето одат на одмор) и „?+“ значи постари луѓе сами дома.

Но, не само оние кодови што се користат, во секој регион тие користат одредени кодови. Другите шифри може да бидат следниве:

Долар ($)

Ако го видите знакот за долар ($) исцртан на комерцијален објект или резиденција, внимавајте: тоа значи дека има готовина складирана во местото.

D-T-N

Според нарачката, тоа значи дека местото е празно во текот на денот (D) , попладне (Т), вечер (N). Пример: Ако на ѕидот е напишано TN$, тоа значи дека местото има готовина и е празно попладне и навечер.

Ѕвездичка (*)

Ѕвездичка означена на ѕид значи дека криминалецот ќе влезе на местото вооружен со тоа што ќе има можност да има оружје на целната локација на криминалците. Овој симбол е широко користен во Кујаба и Варзеа Гранде, според властите за јавна безбедност. Американската полиција вели дека крадците таму исто така ги користат овие шифри за да дадат детални информации за семејствата, вклучително и дали станарот е ранлив или билограбен пред. Ќе забележите дека знаците се движат од идентификување на домот како „добра цел“ до „не вреди да се украде“ до ознаки на ѕидовите на имотот за да им се помогне на крадците.

Во горните шифри , „Алармирана куќа“ значи вознемирена куќа, „Претходно провалена“ значи дека била ограбена претходно, „Добра цел“ значи добра мета, ранлив станар“ е ранливи станари, „населени се плашат“ значи станарите се плашат, „Премногу ризично“ е премногу ризично, а „Богати“ значи дека нема ништо вредно во куќата.

Еј пријатели, дали проверивте дали има графити на ѕидот од вашата куќа? Коментар!

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.