Дали бананите имаат семиња?

 Дали бананите имаат семиња?

Neil Miller

Заедничко сомневање на секое дете во однос на овошјето е за постоењето на семки во бананите. Кога ги започнавме студиите за размножување на растенијата, уште во I основно училиште, научивме дека растенијата се раѓаат од семиња.

Сè уште во оваа област од биологијата се дадени неколку плодови како примери за да се демонстрира репродуктивниот циклус. Сепак, растение кое не се споменува како пример е дрвото банана. Во секојдневните набљудувања, го перципираме семето во плодот, но оваа премиса не е забележана кај бананата.

Исто така види: 7 најстрашни риби на светот

Според ботаничките студии, бананата е овошје богато со витамини и калиум, кое припаѓа на царството плантажи и musaceae од повисок ранг. Научното име на плодот е Муса. Името дадено на растенијата кои припаѓаат на овој род е дрво банана.

Главните карактеристики на видот се присуството на големи зелени листови кои имаат обвивки кои формираат псевдо-стебло. Познато како ризом, вистинското стебло на дрвото банана е под земја и расте хоризонтално.

Популарното име дадено на плодот произведен од дрвото банана е банана. Неговата форма на конзумирање е претежно природна, бидејќи е овошје кое стана популарно поради неговата пристапност и комерцијална вредност. На пазарот може да се најдат повеќе видови овошје, меѓу кои џуџеста, сребрената, јаболкото и земјената банана. И покрајкако овошје присутно во голем дел од бразилската исхрана, малку луѓе ја знаат структурата на овошјето.

Внатрешна структура на бананата

Фото: Репродукција

За структурата, многу луѓе веруваат дека црните точки во бананата се семиња. Сепак, тие мали точки не се ништо повеќе од неоплодени јајца. Бидејќи се работи за партенокарпично овошје (оние каде што оплодувањето не постои), вистината е дека бананите немаат семки.

Со текот на годините, како резултат на изборот на плодот од страна на производителите кои бараа подобрувања во квалитетот на понудениот производ, бананата се развиваше. Тоа се случувало преку генетски промени, сè додека семето не исчезнало од плодот.

Сепак, сè уште е можно да се најдат овошни видови во природата кои сè уште не ги претрпеле овие промени и имаат семиња. Дивите банани, на пример, се склони да развиваат семиња поради ситуации на стрес од околината, во обид да го гарантираат нивниот опстанок. Како пример за овој вид банана можеме да ја наведеме Musa balbisiana, родена во Јужна Азија.

Со оваа информација и земајќи ги во предвид студиите поврзани со ботаниката кои се занимаваат со репродуктивниот циклус на растенијата, постои сомнеж дека остатоци произлегува упатување на начинот на репродукција на дрвото банана. Нормално, овој циклус се случува прекувегетативна, во која никулецот што припаѓа на мајчиното растение е одвоен, што ќе доведе до појава на друга единка.

Кога тоа ќе се случи, растението не претставува никаква генетска сорта, бидејќи е идентична копија на нејзиниот давател. Овој тип на размножување претставува голем проблем, бидејќи тоа се растенија без генетски измени, кои се карактеризираат како примерок пупка со истата леснотија на заразување болести како и нејзината мајка.

Исто така види: 7 работи што треба да ги знаете за ќерката на Волдеморт

Друга форма на размножување е преку фракционирање на ризоми. Оваа техника се состои од садење парче стебло банана. Производството на садници ин витро, и покрај тоа што е малку поскапо, е исто така постоечка можност на пазарот.

Куриозитет за плодот е што сребрените, џуџестите сребрени и пацованите банани се најкултивирани сорти во Бразил. Според истражувањето спроведено од Embrapa, овие три вида се одговорни за 60% од површината на плантажите со банани во целата земја.

Извор: Mundo Educação

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.