Дознајте сè за различните бои што може да ги има Месечината

 Дознајте сè за различните бои што може да ги има Месечината

Neil Miller

Месечината е единствениот природен сателит на нашата планета и најголемиот природен сателит на една планета во нашиот Сончев систем. Таа буди многу работи кај луѓето и има неколку приказни во себе. Уште од мали слушаме дека е направен од сирење, па дури и дека е елементот што ги претвора мажите во врколаци. Освен тоа, нè тера да сакаме да одиме таму, исто како и астронаутите.

Дури и додека сме деца, нè учат фазите на Месечината, но никој никогаш не зборува за тоа бидејќи, понекогаш, месечината се менува нејзината боја. Понекогаш можеш да погледнеш во небото и да е црвено, а не знаеш зошто. Репродуцирај видео Репродукција Прескокни наназад Исклучување Тековно време 0:00 / Времетраење 0:00 Вчитано: 0% Тип на пренос ВО ЖИВО Барај во живо, моментално зад живо Преостанатото време - 0:00 1x Стапка на репродукција

Исто така види: 12 знаци на најголемите психопати во историјата
Поглавја
  • Поглавја
Описи
  • описи исклучени , избрани
Преводи
  • титлови и преводи исклучени , избрана
Аудио песна
Цел екран слика-во-слика

Ова е модален прозорец.

Не е пронајден компатибилен извор за овој медиум.

Почеток на прозорецот за дијалог. Escape ќе го откаже и ќе го затвори прозорецот.

Текст Боја БелаЦрна Црвена ЗеленаСиножолтамагентацијана непроѕирностНепроѕирноПолупроѕирна заднина на текстотКоја 00%400%Text Edge StyleNoneRaisedDepressedUniformDropshadowFont FamilyProportional Sans-SerifMonospace Sans-SerifProportional SerifMonospace SerifCasualScriptSmall Caps Reset вратете ги сите поставки на стандардните вредности Завршено Затвори Модален дијалог

Крај на прозорецот за дијалог.

Реклама

Обично месечината има сивкасто бела боја, но може да варира со други бои како сина, црвена или портокалова. Ајде да видиме зошто нашиот сателит има различни бои.

Сива месечина

Ова е бојата со која вообичаено ја гледаме Месечината, во нејзината сивкасто бела. Оваа боја ја гледаме кога нема затемнувања или атмосферски честички кои се мешаат со бојата. Гледаме потемни бои поради вулкански ерупции.

Сина месечина

Да се ​​види сина месечина е доста ретко. Таа ја добива оваа боја кога концентрацијата на честички од чад од 0,7 микрони или повеќе е многу голема. Тоа е затоа што таквите честички предизвикуваат расфрлање на природната светлина и менување на бојата на Месечината. Она што може да го предизвика овој феномен се големи пожари или вулкански ерупции. Ерупцијата на вулканот Кракатаа ја претвори Месечината сина две години.

Месечинажолта/портокалова

Она што најмногу влијае на бојата на Месечината е нејзината положба помеѓу сонцето и Земјата. Кога е најблиску до нашата планета е кога ја гледаме Месечината повеќе жолта или портокалова. Светлината продира во атмосферата поблиску до земјата и поминува низ погуст слој на воздух. Во овој процес, губи значителен дел од сините и зелените бои, оставајќи многу жолта, портокалова и црвена боја. Оваа мешавина на бои и дава на Месечината жолтеникава нијанса.

Црвена месечина

Крвавата месечина како што е позната се гледа кога има целосно затемнување на Месечината . Сателитот престанува да ја прима сончевата светлина што го осветлува и ја добива нејзината црвеникава боја. Расејувањето на Рејли е истото што предизвикува небото да стане црвено за време на зајдисонце. Црвената нијанса може да се промени поради прашина, влажност и колку облаци има на небото.

Исто така види: Откријте ја страшната приказна за Валак, демонот од филмот „Калуѓерка“

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.