Како да станете член на Јакуза?

 Како да станете член на Јакуза?

Neil Miller

Јакуза е голем синдикат за организиран криминал во Јапонија. Слично е на тријадите што постојат во другите делови на Азија или мафијата на Запад. Сепак, операциите и социјалните улоги на Јакуза се многу различни од другите криминални организации. Тие се организирани, нивните интереси и постапки се повеќекратни и во свои раце имаат информации за целото јапонско општество. Од високи владини функционери до обични цивили.

Исто така види: 7 најтешки музички инструменти за свирење

Јапонската полиција и печатот, на барање на полицијата, ги нарекуваат bōryokudan („група на насилство“), додека членовите на Јакуза се нарекуваат себеси „ninkyō dantai“ “ („Витешка организација“). Па, решивме во оваа статија за вас денес да го претставиме ритуалот за иницирање на членовите на Јакуза.

Ритуал на иницијација на Јакуза

Кога нов регрут ќе се приклучи на организацијата , тие се принудени да играат подредена улога на еден од највисоките членови на организацијата. Односно, човекот треба да служи на, да речеме, понижувачки начин. Овој процес се нарекува „кобун“. Оваа организација има сложена раководна структура и има многу „слоеви“ низ кои мора да се напредува за да се искачи на врвот.

Овој ритуал е церемонија базирана на саке позната како саказукигото. Иницијативниот член стои пред својот „ојабун“ додека другите членови подготвуваат пијалок. Опочетник добива чаша со помалку пијалок од неговиот претпоставен, што е одраз на статусот на секој од нив. церемонијата е завршена. Ова повеќе или помалку претставува врска помеѓу родителот и посвоеното дете, што е „кобун“ и „ојабун“. Пиењето саке е вообичаена церемонија за претставување на поврзување во јапонската култура. Саке отсекогаш се сметал за врска помеѓу човекот и боговите, формирана од благословот на добрата жетва. Истата врска може дури и да ги консолидира односите меѓу луѓето.

За да имате идеја, паровите пијат саке на свадби за да ја претставуваат нивната заедница. Оваа историска врска и дава на церемонијата Јакуза религиозно значење, поради што често се изведува во јапонско светилиште. Но, што е со вас, дали веќе го знаевте ритуалот на иницијација на Јакуза? Коментар!

Исто така види: Скокоткањето се користело на страшен начин во антиката.

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.