Каков е рајот, според Библијата?

 Каков е рајот, според Библијата?

Neil Miller

Можеби најголемиот сомнеж на човештвото е: дали постои живот после смртта? Што живееме, дали е крајот? Тоа е тоа? Или има нешто после? Па, за христијаните, тоа прашање е одговорено со големо ДА, само треба да знаеме дали животот после смртта ќе биде живот со болка и страдање или со радост и вечна радост.

Секој христијанин сака, во основа, оди во Рајот. Следете и одете по правите Божји патишта, следејќи ги божествените учења и прифаќајќи го Исуса како единствен Господ и Спасител. Ова се некои од основните принципи за влез во Рајот. Но, настрана верувањата, без разлика дали ги правиме „вистинските“ работи или не, сите сакаме да знаеме каков е библискиот рај.

Па тогаш. Самата Библија ни дава неколку идеи и „совети“ за тоа каков е Рајот.

Библијата зборува за три вида „рај“: небото кое е нашата атмосфера, каде што се облаците; небото кое е простор, каде што се ѕвездите; и духовното небо, кое е живеалиште на Бога и на ангелите. Спротивно на имагинацијата, Бог не живее во облаците, туку во духовното небо, Рајот (наречен и „трето небо“).

Исто така види: 7 филмови и ТВ серии кои веројатно не сте ги знаеле во кои глуми Пен Бадгли

Изглед

Рајот е опишан како град исполнет со сјај од скапоцени камења и јаспис чист како кристал. Рајот има 12 порти и 12 темели. Понатаму, рајската градина би била целоснообновен во Рајот: реката на водата на животот тече слободно и дрвото на животот е повторно достапно, кое дава плод месечно со лисја кои се за „исцелување на народите“. Ова е она што Јован го раскажува во Апокалипсата, откако имал откровенија за небото и за самата Апокалипса.

Друг извор на информации за Небото доаѓа од писмата и посланијата на апостол Павле. Како што самиот Павле вели во Коринтјаните, се сретнал со еден човек кој „бил фатен на третото небо. Дали беше во телото или надвор од телото, не знам; Бог знае. И знам дека овој човек – дали е во телото или надвор од телото, не знам, но Бог знае – беше фатен во рајот и слушна неискажливи работи, што не е дозволено да зборува човек“ (2. Коринтјаните 12:1-4).

Меѓутоа, многуте видени нешта не можеа да се препишат, едноставно затоа што реалноста на небото оди многу подалеку од она што човек може да го опише, бидејќи „ниту око не видело, ниту уво не слушнало , ниту еден ум не замислил што Бог подготвил за оние што го љубат“ (1. Коринтјаните 2:9).

Точно, се чини дека е невозможна мисија да се обиде да пријави нешто што му бега на човечкото знаење. Тоа е како да се обидувате да замислите нова боја. Едноставно не можете!

Рајот е исто така место на „нема повеќе“. Таму нема да има повеќе солзи, болка и страдање. Нема да има повеќе разделување, бидејќи смртта ќе биде победена. Ниту некогаш ќе се умориме, ниту ќе се измориме, ниту ќе умреме.Тоа ќе биде вечен живот.

И, главно, највлијателниот аспект на рајот ќе биде присуството на Бог, Исус, Светиот Дух и сите небесни суштества (ангели, херувими, архангели, итн.). Ќе бидеме лице в лице со самиот Бог. И ако е невозможно да се замисли локацијата, размислете да се обидете да замислите како изгледа самиот Бог!

Подетален опис на небесната архитектура има во книгата Откровение: „Дванаесетте порти беа дванаесет бисери, секоја порта направена од еден бисер. Главната улица на градот беше чисто злато, како проѕирно стакло“ (Откровение 21:21).

Исто така види: 13 работи што луѓето ги прават без важничене

Очигледно, нема да има цркви или каков било тип на храмови. „Не видов храм во градот, зашто Господ Бог Семоќниот и Јагнето се нивни храм“ (Откровение 21:22).

И на небото нема да има ниту ден ниту ноќ, туку светлина вечен и постојан. „На градот не му треба ниту сонцето ниту месечината за да светат на него, зашто славата Божја му дава светлина, а Јагнето му е светилка. Нациите ќе одат во неговата светлина, а земните цареви ќе ѝ ја донесат својата слава. Неговите порти никогаш нема да се затворат дење, зашто таму нема да има ноќ“ (Откровение 21:23-25)

Нашиот влез

Друго може да се каже дека ќе бидеме многу добредојдени, особено најгрешните. Оние кои се преобратуваат, се разбира. Во овој случај, ја земаме за основа книгата Лука, која вели дека „ќе има поголема радост на небото поради еден грешниккој се кае отколку за деведесет и девет праведници кои не треба да се каат“ (Лука 15:7).

И нема да влеземе сите во исто време. Во Рајот веќе има многу спасени луѓе, па дури и животни. Како што можеме да прочитаме во Лука, „Исус му одговори: „Те уверувам, денес ќе бидеш со мене во рајот“ (Лука 23:43). Ова сугерира дека многу луѓе се веќе во Рајот, уживаат во радост и се радуваат.

За животните, во Исаија можеме да прочитаме дека во „Новото небо и новата земја“, обајцата се однесуваат на Рајот-Рај, „Волкот ќе живее со јагнето, а леопардот ќе почива со јарето. Телето, лавот и згоеното теле ќе се хранат заедно во полето; и дете ќе ги води“ (Исаија 65:25).

Понатаму, нашиот изглед ќе се промени. „Тој ќе ги преобрази нашите скромни тела за да личат на неговото славно тело“ (Филипјаните 3:20-21). Можеби нашиот хемиски состав, нашата ДНК, ќе се промени. Ќе се трансформираме во чиста енергија, кој знае?!

И, исто така, нема да има повеќе бракови или телесни желби, иако Љубовта и брачната заедница се уште се присутни на Рајот. На крајот на краиштата, бракот е „заедница благословена од Бога“, и таму секоја заедница веќе ќе биде благословена и ќе биде во присуство на Создателот. „Кога мртвите воскреснуваат, ниту се мажат ниту се мажат, туку се како ангелите на небото“ (Марко12:25).

За жал, никој не го знае точното време кога Бог ќе ги однесе своите деца на рајот, ниту како биле одведени оние кои веќе се таму. „Никој не го знае денот или часот, ниту ангелите небесни, ниту Синот, туку само Отецот“ (Матеј 24:36). како и да е, бидејќи сè таму е незамисливо, а тоа му побегнува на човечкото разбирање, не треба да продолжиме да ги лупаме нашите мозоци со текот на времето, бидејќи времето нема ни да постои. на религијата. Ова е само статија за куриозитети. Не се чувствувајте нападнати или навредени на кој било начин, бидејќи тоа не беше и никогаш нема да биде нашата намера.

Па, читателу, дали видовте како ќе биде Рајот? Дали некогаш сте замислиле како ќе биде? Какво е вашето мислење за ова? Кажете ни во коментари (:

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.