Неверојатна скица покажува што се крие зад Мона Лиза

 Неверојатна скица покажува што се крие зад Мона Лиза

Neil Miller

Повеќе од 15 години, научникот Паскал Кот просеал 1.650 високотехнолошки слики од сликата Мона Лиза на Леонардо Да Винчи. Така, на крајот од своето истражување, Кот добил неверојатна скица која покажува што се крие зад Мона Лиза.

Со векови по нејзиното создавање, Мона Лиза продолжува да покажува дека има уште многу да се открие. Тоа е затоа што истражувачот кој ја проучувал сликата од 2004 година пронашол скриен цртеж под сликата на кој се гледа дека оригиналниот удар се разликувал од финалната работа.

Научникот кој ја открил скицата ја проучувал сликата повеќе од 15 години

Се започна во 2004 година, кога научникот Паскал Кот доби овластување да изврши фотографска дигитализација на делото. „Музејот Лувр ме покани затоа што сум изумител на нова мултиспектрална камера со висока резолуција и висока чувствителност“, вели Коте. Оттогаш, целото негово истражување се заснова на материјал кој содржи повеќе од 1.650 слики. Како резултат на тоа, дури во август оваа година неговите откритија беа објавени во Journal of Cultural Heritage .

Исто така, вреди да се запамети дека Cotte е креаторот на Lumiere Technology , кој го користи методот за засилување на слоеви или LAM за откривање на рефлектираната светлина на 13 бранови должини. Како пионер во методот на дигитализација, неговата работа овозможува да се детектираат детали во големи историски слики.

РечеЗатоа, кога го користел својот фотоапарат на Мона Лиза, Коте набрзо забележал нешто поинакво на сликата. На направените фотографии, истражувачот пронашол основни линии од јаглен во полесните области на сликата. „Оптичкиот систем ни овозможува да видиме многу фини детали, а високата чувствителност овозможува многу високо засилување на слабиот сигнал“, вели Кот. Во овој случај, постои скица која се истакнува на челото и раката на Мона Лиза.

Тука Да Винчи ја користел техниката на напирање , која се состои од пренесување на првите скици на екран. На овој начин уметникот прави точки по контурите на скицата. Потоа цртежот се става на платното и се посипува ситен јаглен во прав за да се означат контурите на сликата.

Можно е некаде да се крие скица на Мона Лиза

Фактот што е користена техниката исто така ја зголемува можноста дека некаде се крие скица на Мона Лиза. Сепак, можно е и овој цртеж да е изгубен. Во секој случај, ако се најде скицата, таа ќе има поинаква форма од конечната верзија на сликата. Тоа е затоа што позата е малку поинаква, а згора на тоа, има и шноли на главата на Мона Лиза.

Исто така види: 7 намирници кои ќе ги најдете во куќата на секој сиромав

Познавајќи ги овие прашања, исто така се зголемува можноста Мона Лиза никогаш да не постоела. На овој начин тоа би било алегориско дело или претстава на „женанереално, како божица“, како што вели Коте. „Луѓето мораа да се облекуваат на одредени начини за да ја означат својата професија и да бидат почитувани од благородништвото“, вели Коте. „Не е можно Мона Лиза да има таква коса, тоа беше невозможно во тоа време во градот Фиренца“, додава тој.

Исто така види: 8 канибали кои го опишаа вкусот на човечкото месо

Исто така, вреди да се запамети дека Коте не е првиот што го подигна ова тип на испрашување за работата. Во секој случај, овие различни теории завршуваат како засилување на сомнежите и мистериите за Мона Лиза.

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.