Ова се трите најмлади земји во светот

 Ова се трите најмлади земји во светот

Neil Miller

Нашиот свет е огромна кутија со изненадувања и можеме постојано да откриваме нови работи. Различноста не привлекува и воодушевува, бидејќи секоја земја има своја култура, клима, формат итн. Поради оваа причина, многу луѓе сонуваат да патуваат низ четирите страни на планетата и да запознаат колку што можат повеќе.

Покрај тоа, секоја земја има своја индивидуалност, било да е тоа во културата, климата, географијата и , се разбира, Се разбира, на јазикот. Кога учиме географија на училиште, гледаме многу земји и учиме малку за нивните физички и политички карактеристики. Но, тоа не значи дека знаеме одредено место.

Геополитиката, како што кажува самото име, е организационен и реорганизирачки фактор на земјите во светот во однос на промените што се случуваат во политичка и територијална смисла. И политичките мерки на секоја држава можат да предизвикаат ефекти како територијална поделба или еманципација на колонизирани држави, што резултира со формирање на нови земји.

Иако концепцијата за нови земји се чини дека е стара работа, Организацијата на Нации нации (ОН) во последните 20 години признаа некои нови нации. Други се дел од групата на непризнаени држави бидејќи немаат ограничена територија, постојано население, претставничка влада и капацитет за воспоставување дипломатски односи. И покрај тоа, тие продолжуваат да бидат земји и да ги бараат своитепризнание.

Понови земји

На вашето патување

Меѓу сите народи во светот има најмлади. Тие се:

Барбадос

Земјата ја прогласи својата независност од британската монархија на 30 ноември 2021 година. Така, Барбадос ја отстрани кралицата Елизабета Втора од функцијата началник на држава и се заколна во својата прва жена претседател.

Нацијата се наоѓа на остров во западниот дел на Карибите и денес има еден од највисоките Индекси за човечки развој во Латинска Америка.

Исто така види: 7 знаци кои луѓето обично ги чувствуваат пред да умрат

Јужен Судан

Втората најмлада земја е Јужен Судан кој „е роден“ на 11 јули 2011 година. Тоа е африканска земја која потекнува од територијалната поделба на Судан. Античката земја се подели на два дела поради конфликти предизвикани од етничките и културните разлики. Така потекнуваат Северен Судан, кој зборува арапски и е муслиман, и Јужен Судан, кој има поголема етничка и религиозна разновидност.

Сепак, Јужен Судан се соочува со сериозни проблеми поврзани со нивото на неписменост кое достигнува 70% од населението, покрај недостигот на вода за пиење и основни санитарни услови, што погодува речиси 45% од семејствата.

Косово

Косово стана независност на Србија на 17 февруари 2008 година. Земјата има долга историја на вооружени војни и масакр на цивили. Овие кризи го одразуваат општествениот, политичкиот и економскиот развој налокално.

Во светот

Научно

Ако ова се најмладите нации во светот, дали некогаш сте се запрашале колку земји има вкупно на нашата планета? Иако ова прашање изгледа едноставно за одговор, вистината е дека одговорот многу зависи од тоа што се смета за „земја“. Тоа е затоа што, кога станува збор за државната политика, има малку работи кои се директни и објективни. Во оваа смисла, ако прашањето се поставува во различни земји, одговорот исто така може да биде различен.

На пример, според Обединетите нации, ОН признаваат 251 земја и територија. Соединетите Американски Држави официјално признаваат помалку од 200 нации. Како заклучок, најдобриот резултат е да се каже дека има 195 земји во светот.

Тие се дистрибуирани низ светот на следниов начин: Латинска Америка и Карибите: 33 нации; Европа: 44 нации; Азија: 48 нации; Африка: 54 нации; Северна Америка (освен Мексико, што е Латинска Америка): 2 нации; и Океанија: 14 нации.

Политиколозите ги користат зборовите „земја“ и „нација“ за да ги опишат оние места кои имаат свои граници и целосно независни влади. Затоа, од 195 земји во светот, 193 се де факто членки на ОН. Светата столица (Ватикан) и Палестина се на листата како набљудувачи кои не се членки.

Сепак, некои држави се само делумно признати како земја.Во моментов, околу шест земји кои не се членки на ОН го добиваат ова делумно признание. Тоа се Тајван, Западна Сахара, Косово, Јужна Осетија, Абхазија и Турската Република Северен Кипар. Ова завршува со вкупно 201 земја.

Овие земји се признати како делумно или целосно контролирани од друга земја. Тајван, на пример, ОН во основа го признаваат како претставена од Народна Република Кина. Куковите Острови и Ниуе се појавуваат во некои списоци како делумно признати држави. Сепак, тие никогаш не прогласиле независност или се обиделе да се приклучат на ОН, што ги прави да се сметаат за автономни територии кои припаѓаат на Нов Зеланд.

Сè уште има такви кои се самопрогласени и кои ниту една членка на ОН не ги признава, но кои функционираат на поинаков начин.самостојно. Што би го зголемило бројот на земји на нешто помеѓу 204 и 207, кои се нарекуваат де факто суверени држави, начин да се тврди дека овие земји се независни, дури и ако не на „официјален“ начин.

Извор: Единица, патеките ме носат

Слики: следете го патувањето, Socientifica

Исто така види: Кој победи и како беше првото Светско првенство?

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.