Разберете како времето се сметало пред Христа

 Разберете како времето се сметало пред Христа

Neil Miller

Највообичаен начин на броење на времето беше да се наведат годините од почетокот на мандатот на лидерите, бидејќи тие се фараоните, во случајот со Египќаните; конзули, а подоцна и цезари, за Римјаните; атински судии; Спартански кралеви и кинески и јапонски императори.

Во тоа време, повеќето луѓе ретко би имале потреба да зборуваат за тема која била кажано од постарите генерации од семејството. Но, за историчарите ова беше вистински кошмар, бидејќи мораа да се консултираат со долги табели со кралеви и да ги додадат рачно за да откријат колку време поминало од некој историски настан до сегашниот.

Историчарите користеа решенија кои беа практично непознати за пошироката јавност. Грците можеле да одбројуваат до првата Олимпијада во 776 п.н.е., датирајќи ги годините помеѓу секој настан како да се владеење.

Еден пример е дека грчкиот историчар Дионисиј од Халикарнас го датира основањето на Рим со „прва година од 7-та Олимпијада“. Со ова Римјаните можеле да пишуваат датуми во anno urbis conditae – година од основањето на Рим во 753 п.н.е. Сепак, не сите историчари се согласија кога се случи оваа основа.

Ниту христијаните не го избегнаа нередот што беше броење на времето. Тоа е затоа што во 284 година на престолот се искачи царот Диоклецијан и со тоа се појави идејата за пребројување на годините.од тој настан.

Исто така види: Кое е потеклото на мемот за седење на глави?

Монахот Дионисиј

Фото: Репродукција

Со векови подоцна, свештеник, монахот Дионисиј Егзигус, кој живеел во тековната Романија, била незадоволна од тоа што христијаните броеле датуми од владеењето на непријателот. Верниците предложиле да се брои времето на раѓањето на Исус, наведувајќи дека оттогаш поминале 525 години.

Никој не знае како монахот стигнал на тој број, но се знае дека погрешил. Сепак, никој не го забележал тоа во тоа време, бидејќи било тешко точно да се пресмета времето само со монарси. Понатаму, преминот кон 1000 година би предизвикал паника во средниот век. Во 2000 година, многумина ги прославија „2000 години на Исус“, но годишнината веќе помина.

Идејата на Дионисио требаше долго време да се прифати. Дури во 731 година, со проповедта на монахот Беде, започнало да се прифаќа состанувањето, прво во Англија. Португалија беше последната христијанска земја која го усвои новиот начин на броење на времето.

Промена во бројот на времето

Фото: Репродукција

Исто така види: 7 најинтригантни легенди за Индија

Во мај 2022 година беше објавено дека светот може да го промени начинот на брои време. Тоа е затоа што мерната единица што ја знаеме како „втора“ може да се промени - дури и во оваа деценија

Проектот за промена на бројот на секунди ќе биде формално претставен на следната 27-ма Генерална конференција за тежини и мерки. кој се одржува помеѓу 15-ти и 18-ти ноемвриоваа година.

Денес, субјектот одговорен за дефинирање на тежините и мерките е Меѓународното биро за тежини и мерки (BIPM), лоцирано во Париз. За да го пресметаат времетраењето од една секунда, научниците го користат времетраењето на вибрациите на честичките што го сочинуваат цезиум-133.

Цезиум-133 е течен, тежок метал со бавно подвижни честички кои лесно се следат. Движењето на овој атом се смета за константно и непроменливо. Затоа, тој е посигурен од другите методи. Броењето е толку сигурно што второто пресметано со цезиум-133 ќе биде одложено само за триста години.

Иако оваа дефиниција е корисна за општеството веќе неколку децении, со технолошкиот напредок, постојат и други ресурси за да се направи броењето попрецизно.

Нови стандарди за броење на времето

Фото: Репродукција

Во иднина минувањето на секунда ќе стане уште попрецизно. Оттука, научниците веќе работат на пософистицирани оптички часовници. „Стандардите за оптичка фреквенција достигнаа ниво каде што можат да вршат мерења на фреквенција кои се 100 пати попрецизни од мерењата извршени со користење на цезиум како стандард“, изјави Лиз Донли, шеф на американскиот Национален институт за стандарди и технологија, за IFLScience.

Сепак, оваа промена ќе биде незначителна за нас, кои ги користиме нашите часовници за да знаеме кога да се разбудиме наутро. Оултра прецизната секунда е важна за научниците кои работат во истражувачки области каде милисекундите се цела вечност.

Извор: Авантурите во историјата , режим на креда

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.