Запознајте го Балерион, змејот што се појавува во „Куќата на змејот“

 Запознајте го Балерион, змејот што се појавува во „Куќата на змејот“

Neil Miller

Во една од последните сцени од првата епизода на „Куќата на змејот“, кралот Висерис I (Педи Консидин) го опишува Балерион на својата ќерка Ренира (Мили Алкок) како „последното живо суштество што ја видело Старата Валирија пред пропаст“. Додека зборуваа за иднината на династијата Таргариен, двајцата забележаа череп од џиновски змеј, поставен на олтар исполнет со свеќи.

Од објавувањето на „House of the Dragon“, имаше големо исчекување за тоа како серијата, која се одвива 200 години пред Game of Thrones, ќе ги претстави змејовите на универзумот напишана од Џорџ Р.Р. Мартин. Тоа е затоа што во времето на историјата, суштествата не се сметаат за исчезнати. Всушност, тие се воената сила што го одржува кралството Таргариен во Вестерос.

Досега, очекувањата беа исполнети: веќе се појавија неколку змејови, вклучително и во борбени сцени, а други треба да се видат во следните епизоди.

Сепак, едно од суштествата што привлече најмногу внимание е веќе мртво. Балерион, познат и како „Црниот страв“, бил најмоќниот змеј што некогаш живеел во Вестерос и бил клучен во освојувањето на Седумте кралства од страна на семејството белокоса.

Гневот на змејот

Фотографија: First2noneважен град Есос, континент источно од Вестерос. Владетелите на местото биле господарите на змејовите, бидејќи валирскиот народ бил единствениот што успеал да ги скроти суштествата и тие станале доста влијателни.

Вкупно, во Валирија имало 40 благороднички семејства. Таргариените беа помал клан меѓу нив и немаа голема политичка моќ.

Поради Дејнис Таргариен, ќерка на Енар, патријарх на семејството, Таргариените одлучуваат да го напуштат градот. Младата жена сонувала дека Валирија ќе биде уништена во катаклизмичен настан. Ова се случи и стана познато како „Пропаста на Валирија“.

Таргариените патувале и се населиле на Драгонстон, остров во Вестерос. Тие наскоро станаа владетели на регионот и останаа такви цел век, не мешајќи се во политиката на континентот, кој беше поделен на седум независни кралства.

Оваа ситуација се промени по раѓањето на Егон Таргариен, директен потомок на Денис и кој стана Господар на Драгонстон пред да наполни 30 години. Тој испрати писмо до сите кралства на Вестерос за да им даде до знаење дека сака да го обедини континентот и да владее со сите нив.

Влегувањето на Балерион во историјата

Фото: Издавање/Репродукција на Грин Ронин

Желбата на Аегон резултираше со војна и во овој дел Балерион влегува во приказна. Змејот, кој го придружуваше семејството Таргариен при нивното бегство од Валирија, беше важенза војната во Вестерос. Јавајќи го змејот, Аегон Н поразил шест кралства, Дорн подоцна ќе им се придружи на другите и станал суверен крал Егон I (или Егон Освојувачот).

Според описите што се појавуваат во книгите на Џорџ Р.Р. Мартин, Балерион беше најголемиот змеј што некогаш го населил тој свет. Неговата сенка можеше да покрие цели села.

Понатаму, лушпите му беа темни, исто како огнот што го дишеше, а забите му беа долги и остри како мечеви.

Исто така види: 7 исклучителни животни кои немаат очи

Кога Егон наредил создавањето на Кралското слетување да биде седиште на владата во Вестерос, Балерион бил тој што помогнал да се фалсификува Железниот трон со топење на мечевите на поразените непријатели на кралот.

Сепак, тој не бил единствениот змеј кој дејствувал во Војната за освојување. Најмалку уште два змејови дојдоа со него од Валирија: Вагар и Меракс. Во текот на целата војна, нив ги возеле, соодветно, Висенја и Ренис Таргариен, сестрите на Егон.

Крајот

Фото: HBO Max/ Publicity/ The Addiction

Исто така види: 7 најсмртоносните летечки диносауруси кои владееле со небото

Досега, она што е познато е дека уште најмалку три други Таргариен го возел и Балерион: кралот Маегор I, син на Егон и одговорен за изградбата на Змејската јама, „шталата“ на змејовите во Порто Реал; Принцезата Аереа и Висерис I.

По смртта на Балерион, најстариот и најмоќниот змеј во Вестерос стана Вагар. се очекува декасе појавува во „Куќата на змејот“, бидејќи суштеството го јава Лаена Веларион (Савана Стејн), ќерка на Корлис Веларион (Стив Тусен) и Ренис Таргариен (Ева Бест).

Извор: Superinteressante

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.