Запознајте го Вилијам Сидис, најпаметниот човек на светот

 Запознајте го Вилијам Сидис, најпаметниот човек на светот

Neil Miller

Една од работите што може да се смета за интелигенција е способноста да го апсорбирате знаењето и да можете да го примените во вашиот секојдневен живот. Тоа е, ова е способност да се разберат новите информации и да се одговори на нив на свесен и креативен начин. И секако има луѓе кои се сметаат за попаметни од другите. Меѓутоа, во случајот на Вилијам Џејмс Сидис, тој е познат како најпаметниот човек на светот.

Дури и ако не постои сигурен начин да се каже ова, се смета дека количникот на интелигенција (IQ) на овој човек кој е роден во САД во 1898 година е повисок од оној на физичарот Алберт Ајнштајн, односно резултатот на Сидис надминува 210 поени. Според некои записи, се проценува дека неговиот коефициент на интелигенција е 250.

Иако има необична интелигенција, Сидис не бил познат во светот или неговите идеи се проучувале до денес. Ова може да има врска со неговата рана смрт на 46-годишна возраст во 1944 година.

Сепак, тој сè уште има неколку записи што треба да ги нарече свои. Синот на Украинците бил одобрен на Универзитетот Харвард кога имал девет години, а официјално започнал на 11, бидејќи бил емотивно поподготвен. Кога отишол на познатиот универзитет, студирал математика.

Според американскиот печат, додека бил на колеџ, Сидис ги коригирал наводните грешки на Ајнштајн и исто таканаправи некои прилагодувања на теоријата на релативноста. Сепак, не е можно да се знае дали овие извештаи се 100% вистинити бидејќи човекот не сакал јавно да се експонира и ја чувал својата приватност.

Најпаметниот на светот

Твитер

Интересно е што уште пред да се роди Сидис, нејзините родители планирале да имаат генијален син. Поради ова, треба да се претпостави дека интелигенцијата на мажот може да е резултат на стимулите што ги предизвикало неговото семејство. На пример, Сара Манделбаум Сидис, мајката на човекот, била докторка, но на крајот ја напуштила професијата за да се посвети на нејзиниот син и нејзиниот сопруг, Борис Сидис, кој бил познат психолог.

Според биографијата на Сидис , на 18 месеци веќе знаел да чита. И на шестгодишна возраст, Сидис веќе напишал четири детски книги и бил повеќејазичен, знаејќи да зборува шест јазици. Тие беа: англиски, грчки, германски, руски, хебрејски и француски.

Со оглед на сета оваа интелигенција, не е чудно што тој влезе на Харвард на толку млад. „Момчето ги воодушеви сите што стапија во контакт со него со неговото прекрасно владеење со математичките предмети, брзината на неговите пресметки и леснотијата со која ги асимилираше најсложените гранки на науката“, се вели во статија во весникот „Њујорк тајмс“. “, од 1909 година.

Кога Сидис имал 16 години, бил поканет да предава математика на Универзитетот Рајс. Сепак, тој предаваше кратко времевреме бидејќи врската меѓу него и неговите ученици не била толку добра. Дури и затоа што, не секогаш учениците почитувале 16-годишен тинејџер како авторитет. Додека предавал, човекот напишал книга за Евклидовата геометрија.

Бидејќи неговата професорска кариера била неуспешна, Сидис се вратил на Харвард за да студира право. Сепак, работите не одеа како што планираше и три години подоцна Сидис се откажа од курсот.

По некое време, човекот се позиционираше дека е против Првата светска војна, стана социјалист, беше уапсен на протести и завршил во санаториум. Во 1921 година, Сидис бил отпуштен и анонимно го живеел остатокот од своите денови.

Отсеченоста на Сидис

Твитер

Не е тешко да се поврзе изолираноста на човекот до неговата хоспитализација во санаториум. Сепак, како што истакнува Ејми Валас, биографот на човекот, уште како млад човек, Сидис имал желба да биде заборавен.

„Тој беше предмет за потсмев на Харвард, сè што сакаше беше да избега од академијата и биди нормален човек“, објасни Валас за Националното јавно радио (НПР).

Исто така види: 10-те најпознати митолошки предмети во историјата

Таа исто така истакнува дека во одреден момент Сидис би рекол дека совршен живот би бил да се живее во изолација. Можеби поради сето тоа, во последните 20 години тој засекогаш го напуштил академскиот живот и почнал да се занимава со различни работи, како што се службени услуги исметководител.

Сидис ја смени работата кога некој дозна кој е тој. Покрај работата, човекот го менувал и псевдонимот, а понекогаш дури и градот. Една од ретките работи што не ги напушти е неговата навика да пишува. Толку многу што беа објавени неколку книги напишани од него, меѓу нив, долга студија за северноамериканската историја и друга за трамваи.

Исто така види: Запознајте ги животните на врвот на синџирот на исхрана

Така, Сидис живеел до 1944 година, кога на крајот умрел поради церебрална хеморагија.

Извор: Canaltech

Слики: Твитер

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.