Запознајте ја првата религија во светот според светите списи

 Запознајте ја првата религија во светот според светите списи

Neil Miller

Дали знаете која била првата религија во светот и како се обожавала? Човештвото е древно, и има голем број идеи и верувања кои луѓето ги следеле за да ги објаснат феномените на природата и да му дадат смисла на животот.

Меѓутоа, некои групи на вера се постари од други, се од антички датуми , уште пред Христа. Но, иако се постари, нивните култни системи и верувања биле исто толку сложени.

Според историчарите и експертите, се верува дека првата религија во светот е ведската, една од гранките на хиндуизмот. Оваа жичка е препознаена како најстара и најдобро организирана.

Според нивните свети и проучувани текстови, почетокот на ведското проповедање потекнува околу 1500 година п.н.е. Со други зборови, таа е многу постара од која било друга религија што ја знаеме денес.

Се разбира, пред појавата на текстовите, светото знаење се пренесувало усно од колено на колено. Во овој случај, првата религија во светот е веќе постара од мислите, бидејќи тековите на хиндуизмот потекнуваат од ведскиот јазик.

За хиндуизмот

Преку PxHere

За да добиете за да се знае првата религија во светот, важно е да се разбере како функционира хиндуизмот, бидејќи тоа не е само верување. Овој концепт е, всушност, збир на религии, меѓу кои и ведската, која најмногу се смета

Многумина веруваат дека хиндуизмот е само религија, како христијанството. Меѓутоа, ова разбирање произлезе од европските патници и мисионери кои ги класифицираа Индијците како „гентили“, личност која идолизира или следи паганска религија.

Ова е заблуда на Западот, кој верува дека само неговата религија била единствена и вистинита. Затоа, кога се соочивме со верувања различни од христијанството, јудаизмот и исламот, тоа беше сфатено како нешто поплитко.

Затоа, се сфати дека „хинду“ е само религија на Индијанците, а не збир на различни верувања.

Исто така види: Откријте зошто има 24 часа во денот, 60 минути во часови и 60 секунди во минути

Во овој случај, вреди да се зајакне дека тоа не е Индијците кои го создале овој термин, тој веќе постоел и го користеле неколку народи пред Индија, особено Персијците. На денешниот јазик, единственото нешто што се промени е тоа што терминот е преведен како индиски.

Затоа, се појави заблудата дека е само поим за една религија, а не збир на различни трендови. што е вистинското значење. Во моментов, колективноста на хиндуизмот опфаќа неколку аспекти, како што се вишнуизмот, шаивизмот, ксактизмот, нео-хиндуизмот и ведската религија.

Ведската, првата религија во светот

Преку PxHere

Се верува дека ведската религија била првата религија во светот која го организирала своето знаење во свети текстови и спроведува ритуали кои ги дефинираат нашитеконцепт на сегашната религија.

Неговата вера е политеистичка, која верува во неколку богови. Историчарите утврдуваат, теоретски, дека првите приказни биле донесени во долината на Инд од Аријците, полуномадски народ најверојатно по потекло од Централна Азија.

Всушност, многу историчари ги познаваат овие народи само поради светото Откриени ведски текстови, со химни на боговите и обреди кои биле исклучително добро организирани, а не само случајни или групни култови.

На крајот на краиштата, консензус е дека религиозните идеи потекнуваат од палеолитскиот период , периодот на праисторијата датира од 10.000 п.н.е.

Дури и да постоеле други познати верувања, ведите биле првата религија во светот која преживеала до денес, со документи за оценување и стандарди кои се слични на она што моментално го обожаваат најрелигиозните групи.

Ведски ритуали и химни

Во светите списи пронајдени за првата религија во светот, беше можно да се најдат пофални химни за ведските богови. Тие содржеа знаење за жртвување, обожавање и барања за заштита на санскрит.

Исто така види: 7 работи кои веројатно не сте ги знаеле за хрониките на Нарнија

Бројот на записите беше таков што беше можно да се подели на четири тома, Ригведа, Самаведа, Јајурведа и Атарваведа. Најстарата, поделена на пеење, е поделена на 10 книги, со повеќе од 10.000 строфи.

Тоа беше порадиОва е причината зошто Ведското официјално стана првата религија во светот, бидејќи светите списи, кои датираат од 1200 п.н.е., веќе имале висока организација на богослужба, со химни на боговите.

Боговите на првата религија во светот

Боговите во Ведица се нарекуваат деви, генеричко име што доаѓа од санскрит. Сите се разбрани како машки богови, суштества поврзани со природата и висината. Тоа е, на супериорна моќ и кои беа на небото. Видете некои од главните:

Варуна: чувар на редот

Суверениот бог, познат како Универзален крал во првата религија во светот, е Варуна. Неговата моќ е толку голема што не би било возможно да има некој над него.

Луѓето го третираа како творец на редот во светот, формирањето на суштествата и сите живи суштества. Во светите списи, тој е опишан како одговорен за храна, за изгрејсонце и за сенката на планините.

Тој во теорија, тој е творец и чувар на сè, најголемиот крал на боговите и го добил повеќето пеење.

Индра: оплодувачки воин

Преку хиперкултура

Во меѓувреме, имаше околу 250 Ригведа химни посветени на Индра, која е еден од најпопуларните богови на Ведската, првата религија во светот.

Научниците кои ги проучуваат верувањата веруваат дека луѓето верувале во Индра како херој, оној кој ги штител воините. Затоа, тој имал млади следбеници, кои сакале да бидат негови ученици ида ја има својата моќ.

Покрај тоа, имала и неверојатен капацитет за оплодување, примал молитви за плодност и исто така да праќа дожд на посевите, кој бил наречен „господар на полињата“ или „господар на земјата“.

Агни: богот свештеник или богот на огнот

Според ведската религија и светите списи, Агни се родила на небото и дошла во форма на молња. Поради оваа причина, тој беше гласник на Земјата, создавајќи врска помеѓу учениците и луѓето. Без овој Бог, приносите не би стигнале до небото.

Покрај тоа, бидејќи тој претставувал оган, ја добил и титулата Сонце, кое ги осветлувало небесата и секогаш се преродувало. И овој Бог не остарел, бидејќи повторно воскреснал од пепелта, со млада душа и виталност.

Неговите химни го инспирирале свештеничкиот повик, бидејќи и претставниците на боговите на земјата сакале да бидат гласници. Песните зборуваа за Агни како давател на дарови и дарови.

Меѓутоа, генерално, Светото писмо претставува неколку богови, со многубројни атрибути. Се верува дека ведските инспирирале други религии низ историјата, вклучително и други народи.

Извор: Hipercultura

Слики: Hipercultura, PxHere, PxHere

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.