Зошто е 1 мај Денот на трудот?

 Зошто е 1 мај Денот на трудот?

Neil Miller

На 1-ви мај го славиме еден од меѓународно најзначајните празници. Но, знаете ли зошто го славиме овој датум?

Постојат неколку прослави низ светот, но тој се појави како борба на работниците за права и подобри услови. Погледнете повеќе за оваа приказна.

Зошто 1-ви мај е Ден на трудот?

Преку Freepik

1-ви мај е познат како Ден на трудот до Трабалхадор во многу земји околу светот, вклучително и Бразил, бидејќи го одбележува историскиот настан што се случил во Соединетите Држави на крајот на 19 век.

На 1 мај 1886 година, работниците од неколку градови во САД одржаа генерален штрајк да бара подобри услови за работа, како што е намалување на работниот ден на осум часа дневно.

Исто така види: Откријте го бизарниот случај на Бланш Моние

Во тоа време, многу работници работеа 16 часа дневно, шест дена во неделата, во несигурни услови и со ниски плати .

Штрајкот беше предводен од група наречена Витези на трудот, која успеа да мобилизира илјадници работници во неколку градови низ земјата.

Во Чикаго, штрајкот стана поинтензивен и резултираше во судири меѓу работниците и полицијата, што кулминираше со епизодата позната како Бунт на Хејмаркет.

Резултати

На 4 мај 1886 година, група работници се собраа на плоштадот Хејмаркет. Чикаго да протестира против насилствотово претходните денови.

За време на протестот експлодираше бомба при што загинаа седум полицајци и неколку работници. Овој инцидент стана познат како масакрот на Хејмаркет.

Иако не беше јасно кој е одговорен за нападот, епизодата послужи како изговор за властите да ги гонат и уапсат неколку синдикални водачи и работници вклучени во штрајкот.

Некои беа осудени на смрт, други на доживотен затвор, во судења обележани со неправилности и недостаток на докази.

Оттогаш, Денот на трудот стана прослава во неколку земји во светот. свет како начин да се потсетиме на борбата на работниците за права и подобри работни услови.

А во Бразил?

Via Freepik

Во Бразил, Денот на Трабалхадор исто така се одржува на 1-ви мај во спомен на работничките борби за подобри работни услови и права.

Сепак, историјата на датумот во Бразил има некои особености во однос на другите земји.

Исто така види: Верувале или не, ова е уста на желка.

Во 1940 година, за време на владата на претседателот Гетулио Варгас, беше создадена Консолидација на законите за работни односи (CLT), која ги обедини и регулираше бразилските закони за работни односи. Така, тој го официјализираше празникот 1-ви мај како Ден на трудот.

Варгас, кој управуваше со Бразил помеѓу 1930 и 1945 година, беше националистички и популистички политички лидер, кој се обидуваше да ја зајакне државата ивреднување на работниците.

Нејзината политика на вреднување на работата резултираше со важни достигнувања за работниците, како што се создавањето на минималната плата, регулирањето на платените одмори и 13-тата плата.

Покрај тоа, Варгас го создаде и Министерството за труд, индустрија и трговија, кое имаше за цел да го промовира економскиот развој на земјата заснован на вреднување на работата.

Со ова, Варгас стана симболична фигура за бразилските работници и нивниот имиџ се поврзува со борбата за работничките права во земјата.

Денес, Денот на трудот се слави во Бразил со демонстрации и настани организирани од синдикатите и социјалните движења. На овој начин успева да бара подобри услови за работа, вреднување на работничките права и почитување на човековото достоинство.

Сепак, вреди да се нагласи дека борбата е далеку од завршена. Многу работни услови се сè уште несигурни, а протестните групи се трудат да достигнат прифатливи нивоа во нивните професии.

Заради оваа причина, да го искористиме 1-ви мај за да размислиме за важноста на позиционирањето на работниците и резултатите што можеме да ги добиеме.

Извор: Brasil de Fato

Слики: Freepik, Freepik

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.