Зошто има гаргоили?

 Зошто има гаргоили?

Neil Miller

Во средниот век, тие се сметале за монструозни, животински или човечки фигури кои биле секогаш присутни во архитектурата во готски стил. Според древните верувања, гаргојлите биле поставени во средновековните катедрали за да симболизираат дека ѓаволот никогаш не спиел и дека секогаш бил на стража, барајќи дополнително внимание од луѓето, иако тие биле на свето тло.

Други теории тврдат дека гаргулите тие се користеа за да го одвратат злото и делуваа како еден вид црковни чувари кои ги држат злите духови на заливот. Тие се уште се расфрлани наоколу и денес и многу луѓе не се сигурни што е гаргој и зошто постојат. Дали сте виделе некој? Дали го знаете потеклото на гаргоил? На крајот на краиштата, што е гаргојл?

Погледнете во статијата:

1 – Што се гаргоил?

Исто така види: Дали е можно авионите да застанат среде воздух?

Гаргојл е статуа со лице или фигура на животно испакнати од олукот, особено во готски градби. Може да се најдат во многу цркви и згради. Дури и имајќи слики кои изгледаат гротескни, зборот гаргоил ги опфаќа сите видови слики. Тие се врежани како монаси, додека други комбинираат вистински животни или дури и луѓе. Многу од нив имаат комичен, па дури и застрашувачки профил.

2 – Потекло

Во Германија се нарекуваат „ wasserpeier „(повраќач на вода) термин кој е многу сличен на холандскиот“ воден пупер “(плукачна вода). На француски, зборот е „gargoille“, првично познат како „грло“. Гаргојлите се икони што се користат во катедралите за одводнување на покривите, но нивните демонски форми кажуваат друга приказна.

3 – Гласници за неверниците

Тие се тие биле сметани за чудовишта на вечното бдение над готските и барокните катедрали кои испраќале порака до неверниците. Гаргојлите биле вид на животни со канџи кои биле предупредувачки знак против однесувањето на грешниците. Тие ја симболизираа опасноста за секој што со нечиста совест пристапува кон црквата. Овие икони служеле и како заштитници на свештениците и верниците од зли суштества кои сакале да влезат во нивната црква.

Исто така види: Дали ја имате буквата „Х“ во рака? тоа е она што значи

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.