5 фасцинантни приказни од Библијата кои малку луѓе ги знаат

 5 фасцинантни приказни од Библијата кои малку луѓе ги знаат

Neil Miller

Библијата е една од најпродаваните и најчитаните книги во светот. Можеме да го дефинираме како фасцинантно парче литература до денес. Оваа книга е составена од приказни кои раскажуваат, од преминот на Исус Христос низ земјата до постот, кога христијанскиот водач конечно се вратил на небото и го оставил човештвото да тргне по нов пат. Некои од приказните изгледаат малку збунувачки за некои луѓе кои ги читаат затоа што покажуваат божествен одраз во човечката природа, без разлика дали е во нејзината добра или лоша слава. Некои ги користат експлицитните учења таму за да бидат инспирирани и да живеат подобро, други навлегуваат подлабоко со покритички тип на анализа за подобро толкување.

Како и во многу големи дела, некои делови остануваат полузаборавени или барем без примање вниманието што го заслужува. Редакцијата на Фатос Десконецидос реши малку повеќе да размисли за оваа тема и да ги истражи неверојатните приказни скриени на страниците на Библијата за кои малку луѓе знаат. Знаеме дека секој од вас е заинтересиран за најразновидните типови на предмети и затоа го наведовме резултатот подолу. Без понатамошно одложување, проверете кај нас и бидете импресионирани од овие раскази кои се чини дека се дел од книгите напишани денес. Како и да е, еве одиме.

1- Исус го посети пеколот по неговата смрт

Некои луѓе слушнале дека Исус умрел и отишол во пеколот, но никогашслушнав објаснување. Некои цркви проучувале за тоа, студија направена од свештеници и теолози. Христијанските теолози Џон Калвин и Томас Аквински го делеле верувањето дека супериорното суштество всушност се спуштило во пеколот. Идејата за оваа мисла се претпоставува од она што го вели Давид за Месијата, што се наоѓа во Библијата во Дела 2:31 , која вели: „Претвидувајќи го ова, тој зборуваше за воскресението Христово . Да не биде оставен во пеколот, ниту неговото тело да види распадливост.“ Во овој стих се вели дека пред неговото воскресение, три дена по неговата смрт, Христос слегол. За да биде уште појасно, 1 Петар 3:18-20 , не објаснува дека кога Исус умрел, неговото тело останало во гробот, туку дека Светиот Дух отишол да им проповеда на оние души кои останале во затвор. . Некои научници на оваа тема велат дека местото на кое се споменува овој стих би бил Рајот (каде што Исус рекол дека крадецот ќе оди).

2- Ноќ на живите мртовци

Сите ги знаеме познатите зомби во денешно време. Реанимираните мртви се дел од големите хорор приказни раскажани во филмови или серии. Библијата раскажува приказна многу слична на оние што ги знаеме денес. Сè е кажано во Матеј 27: 52-53 , каде што се вели: „И се отворија гробовите и воскреснаа многу тела на светиите кои се упокоиле; И излегувајќи од гробовите по неговото воскресение, влегоа во светиот гради им се јавија на многумина.“ Оваа прилично застрашувачка приказна започнува кога Исус Христос е распнат. Сепак, според Библијата, кога умрел, земјотресите и превезот што го покривал Светилиштето на светињите во храмот биле растргнати на два дела. Наскоро можеме да сфатиме дека навистина имало зомби во времето на Христос и малку луѓе го кажуваат овој пасус од Библијата.

3- God x Monster Killer

Според Христијани, Боже тој е стар и доста мудар човек кој само седи на својот престол. Всушност, семоќното суштество беше малку поактивно од тоа. Во Псалм 74: 12-14 можеме да видиме дека тој се бори против едно од најмоќните суштества споменати во Библијата, морското чудовиште. Во пасусот се вели: „Но, Бог е наш Цар пред вековите: Нему му се изврши спасение среде земјата. Си направил твојата сила да станеш друштво на морето; Му ги скршивте главите на змејот: му го дадовте како месо на луѓето...“

Морското чудовиште, познато како Левијатан, беше чудовиште од своите кошмари. Најинтересно во оваа приказна е дека морското чудовиште, кога ќе се вметне во претстава на исконскиот хаос, може да се поврзе со други митови за создавање од други култури. Оваа приказна остава многу луѓе збунети само со замислувањето на Бога, семоќниот како се спушта за да се бори со секое физичко зло што може да им наштети на луѓето.

4- Кралот кој се претвори во ѕвер

Дали сте слушнале за првиот библиски врколак? Слично како Ликаон, древен крал кој бил претворен во волк затоа што не им се допаднал на боговите. Ова според грчката митологија. Во библиската верзија, постои Навуходоносор. Навуходоносор бил голем вавилонски крал кој владеел околу 605 п.н.е. Сè што направил е да гради, освојува и уништува, исто како и другите кралеви од тоа време. Гордоста потоа му отиде во глава и продолжи да расте колку повеќе пари и моќ добиваше. Тој дури изградил статуа со неговиот златен лик, достигнувајќи големина од 38 метри, за луѓето да можат да му се поклонат. Тој одбил да се покае за своите постапки, тогаш Бог го казнил со болест што не била видена досега.

Во Даниел 4:33 пишува: „Во истиот тој час се исполни словото на Навуходоносор, и тој беше избркан од луѓето, и јадеше трева како вол, а телото му беше влажно од небесната роса, додека косата му порасна како пердуви од орли, а ноктите како нокти на птици“. Ова ја прикажува првата приказна за претворање на човек во ѕвер. Дури се нарекува „Приказната за првиот врколак во Вавилон“.

Исто така види: 7 аниме што ќе ги сакаат љубителите на науката

5- Дела на голотија

Сите знаеме дека постојат приказни во Библијата за деца кои преземаат улоги во животот на возрасните, но една работа што малку луѓе ја знаат едека во него се вклучуваат и многу почитувани ликови. Во античко време, уште во времето на Стариот Завет, Саул пророкувал гол ден и ноќ пред Самуил, во 1 Самуил 19:24 а неговиот син Јонатан застанал гол пред Давид и направил а од највлијателните библиски стихови за некои заедници, како што е ЛГБТ, на пример. Пророкот Исаија, член на кралското семејство на Израел и еден од најголемите пророци на Стариот Завет, помина три години и голотија. Во Исаија 20: 2-3 стои:

„Во тоа време Господ зборуваше преку раката на Исаија, синот Амосов, велејќи: Оди и одврзи ја вреќичката слабините и извадете ги сандалите од стапалата. И тој го направи ова, и беше гол и бос. И Господ рече: „Додека мојот слуга Исаија одеше гол и бос, тоа мора да биде знак на тригодишно чудо над Египет и над Етиопија.“

Исто така види: Која е валутата на Катар?

И тогаш, дали знаевте? овие приказни? Коментирајте за нас подолу и споделете со вашите пријатели. Секогаш запомнувајќи дека вашите повратни информации се исклучително важни за нашиот раст.

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.