5 ситуации во кои Вуди клукајдрвец го убил детството на луѓето

 5 ситуации во кои Вуди клукајдрвец го убил детството на луѓето

Neil Miller

Во ред, претпоставуваме, темата е контроверзна и носталгично го допира детството на практично сите што дошле да кликнат на оваа статија. Но, ние веќе ве предупредивме дека во ниту еден момент нема да се извиниме против анимацијата создадена во 40-тите и која веднаш постигна светски успех.

Отсекогаш знаевме дека главниот лик, Пика-Пау, не е ниту едно цвеќе да мириса, што се однесува до интегритетот и моралот. Но, сакаме да ве поканиме да размислите за некои од позициите на сценаристите, режисерите и луѓето поврзани со изведувањето на анимацијата, прашувајќи ги дали е навистина неопходно да се користат некои од вештите подолу, уште повеќе ако се земе предвид дека публиката на цртаниот филм е речиси која е главно детска.

Погледнете ги овие 5 моменти кога Пика-Пау практично го уби детството на своите гледачи:

1- Пика-Пау ги учи децата да крадат бензин

Покрај тоа што во оваа епизода птицата учи како да краде туѓ бензин, почетната сцена е нешто уште помакабрна. Кога ќе се соочите со знак: „Штедете бензин и гуми. Дали ова патување е навистина потребно?“

Додека го рецитира, тој се декларира како „неопходен ѓавол“, а неговиот лик се претвора во нешто сосема темно и мрачно. 1>

Видете сами и извлечете свои заклучоци:

Исто така види: 7 најстрашни училишни приказни некогаш слушнати

2- клукајдрвец „Вашиот најдобар елф“(1958)

Малиот елф кој го претставува клукајдрвецот во минијатурна зеленикава боја низ епизодата прави неколку референци за клукајдрвецот. Вклучувајќи го и почетниот вртење на неговата презентација за Пика-Пау, со знакот со рака кој се однесува на ѓаволот. Клукајдрвецот го испраќа гоблинот во пеколот и тој само оди, и се соочува со фигурата на ѓаволот.

Проверете го:

3- 666 и деривати

Крендис или не, со намера да се формира колективна хистерија или не, дизајнот е исполнет со симболи кои се однесуваат на бројот 666, кој се смета за број на ѕверот во христијанската традиција. Со простување на сликата со слаб квалитет, го имаме овој рекорд:

Нема да навлегуваме во никакви заслуги на религијата, но дали е навистина потребен ваков тип на порака? Ова е до лична дискреција.

4- Ритуал Ву-Ду

Во оваа епизода, религијата Ву-Ду е врвна точка од почетокот на анимацијата презентација. И иако има и позитивни нијанси, како што се шаманските својства и лековитите, она што е експлицитно е на страната свртена кон „левата рака“ на афро-латинското верување:

//www.youtube. com/watch ?v=PrNP_RUjE7M

5- Записи за оружје, цигари и пијалоци

Исто така види: Што се случило со големите љубови на Ана Франк цитирано во нејзиниот дневник

Не во самата епизода, туку во неколку од нив. Pica-Pau, веќе неколку пати беше цензурирана и принудена да се „прилагоди“ на својата целна публика, поради инциденцата на пораки идонекаде несоодветни визуелни контексти за толку релевантен опсег на луѓе кои отсекогаш ја гледале анимацијата.

Можно е да се видат низа знаци кои не би било убаво да се стават дете во средината на фазата на психолошка обука, да ја гледа, уште повеќе, перспективата дека тој е „добриот човек“ на неговите приказни и на крајот секогаш добро завршува.

Дали сте го забележале овој скриен аспект на Вуди клукајдрвец? Дали мислите дека овој тип на експлицитна порака е соодветен за публиката за која е наменет дизајнот?

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.