Дознајте што карактеристиките на вашето лице можат да кажат за вашето потекло

 Дознајте што карактеристиките на вашето лице можат да кажат за вашето потекло

Neil Miller

Зборот етничка припадност доаѓа од грчкиот „етнос“, што значи луѓе. Концептот се користи за претставување на групи на луѓе кои постојат во светот. Етничките припадности главно се разликуваат во физички, културни, јазични и религиозни аспекти. Важно е да се запамети дека мешавината на раси значи дека одредени етникуми секогаш се менуваат.

Во Бразил, како што сите знаеме, постои голема етничка разновидност. Бразилскиот народ е составен од мешавина на домородни домородци, португалски колонизатори, црни Африканци и имигранти од Европа, Азија и Блискиот Исток.

Исто така види: 7 работи кои не сте ги знаеле за Екскалибур, најпознатиот меч во историјата

Па, знаејќи дека Бразил е мешавина од етникуми, знаете ли кои етничка припадност од која потекнуваш? Дали имате црна кожа? Бела кожа? Темни очи? Дали знаете од каде се вашите потомци? Па, прво да разјасниме дека, според IBGE, црната е класифицирана како боја, а црната е социјален идентитет, друг детал е дека повикувањето на личност со африканско потекло повеќе не е адекватен термин, на крајот на краиштата, не секој што е роден во Африка, тие имаат црна кожа.

Затоа, драги читатели на Фатос Десконхецидос, заборавете сега што карактеристиките на вашето лице можат да кажат за вашето потекло:

Бела кожа

Огромното мнозинство од белото население е со европско потекло (или се нивни потомци). Во колонијалниот период, шпанските, холандскитеФранцузите, како и Италијанците и Словените дојдоа во Бразил. Јужниот регион е дом на голем дел од белото население на Бразил, бидејќи овие имигранти ја окупираа оваа област.

Црна кожа

оваа етничка група принудена да мигрираат во Бразил, бидејќи дошле како робови да работат прво во производството на шеќер, а подоцна и во одгледувањето кафе. Бразил е една од земјите што најмногу користела ропска работа во светот. Денес, црнците се концентрирани главно во области каде што експлоатацијата била поинтензивна, како што е случајот со североисточните и југоисточните региони.

Светли очи

Можеме велат дека тоа е боја на очи која е доста честа кај жителите на северна и централна Европа. Светлите очи имаат малку меланин и многу „липохром“, што го прави недостатокот на меланин на ирисот да и дава синкав тон помешан со „липохром“, правејќи ја бојата зелена. Значи, драг пријателе, ако имаш светли очи, веројатно имаш „мало стапало“ во Европа.

Темни очи

Причината зошто луѓето имаат црни очите е голема количина на меланин лоцирана во ирисот, така што кафените очи се екстремно темни, до тој степен што се црни. Колку повеќе меланин имате во очите, толку тие се потемни. Оваа боја е меѓу индивидуите со африканско, азиско или домородно американско потекло.

Сега, следејќи ги вашитекарактеристики, дознајте од која етничка припадност сте:

Кавкајци

Европјани, Северноамериканци и Арапи, дури и Индија. Овие популации имаат карактеристики како светла кожа и очи, со исклучок на медитеранските луѓе, тесен нос, тенки усни и права или брановидна коса.

Австралоиди

Абориџините и народите поврзани со нив, кои имаат темна кожа, од маслинеста до речиси црна, кадрава коса, темни очи и широк нос.

Монголоиди

Жолтеникава кожа, права коса, нос со различни форми, рамно и широко лице, очи со епикантален набор во горниот очен капак. Од оваа група потекнуваат американските Индијанци и Ескимите, преку популации кои би мигрирале низ теснецот Беринг.

Негроид:

Ако имате темна кожа, темна коса и очи, виткана коса, систем на влакна на лицето, мала ширина на лицето, рамен нос со широки обрачи и дебели усни, веројатно имате црно потекло.

Таму пријатели, бевте дали можете да се идентификувате со која било етничка група спомената? Коментар!

Исто така види: 7 слики кои го покажуваат „тешкото“ ниво на оригами

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.