Родинија, континентот стар 1,1 милијарда години

 Родинија, континентот стар 1,1 милијарда години

Neil Miller

Нашата планета е прилично мистериозна. А еден од начините да се докаже е тоа што научниците секогаш прават нови откритија за тоа и како било во античко време. Помеѓу 200 и 300 милиони години, составот на нашата планета беше многу различен од она што го знаеме денес. Имаше само една џиновска континентална маса, наречена Пангеа. Сигурно сте слушнале за тоа. Тоа е содржина со печат откако влеговме во основно училиште. Америка, Африка, Европа, Азија, Антарктикот и Океанија беа сите едно.

Она што многумина можеби не го знаат е дека дури и пред Пангеа постоел друг суперконтинент. Се викал Родинија и постоел пред приближно 700 милиони години. Времето на неговото постоење предизвикува некои дискусии бидејќи и со технолошките ресурси сè уште не може точно да се дефинира.

Познато е дека Родинија постоела пред милиони години помеѓу два важни периоди од историјата: мезопротерозоикот и неопротерозоикот. Бидејќи тоа беше помеѓу овие периоди, можеше да се случи помеѓу една милијарда и 540 милиони години. Во тоа време, овој суперконтинент бил опкружен со мега океан кој се нарекувал Мировој.

До ова време, може да се види дека ништо во тоа време не било исто како што го имаме денес. Во сите сетила како што се климатските услови, видот на геологијата или вегетацијата па дури идури и под условите неопходни за постоење на живот.

Важност

Родинија е важна поради нејзината улога во подоцнежното појавување на другите континенти. Оние кои беа основа за континенталните формации што ги знаеме денес. Тој беше единствен блок што покриваше голем дел од Земјата. И беше опкружен со еден единствен океан кој се протегаше низ целата планета. Таа остана непроменета со милиони години.

Во периодот кога постоеше Родинија, Земјата претрпе неколку драстични климатски промени. Нашата планета би се соочила со долг и тежок период на топлина каде што би станала пустина. А потоа се претвори во голема топка од мраз. Во оваа трансформација, дури и океаните би биле замрзнати и би останале такви долго време.

И овие услови беа неопходни за опстанок на планетата. И тоа би предизвикало исчезнување на многу видови и ефективност на оние животни кои најдобро се приспособувале на околностите во тој период.

Обликот на Родинија би бил резултат на долг процес на собирање тектонски плочи кои , кога тие се судрија, формираа огромни карпести формации и го обединија континентот.

Исто така види: Сетете се на тажната младост на Тери Крус

Според геолошките студии, расцепот на Родинија се случи пред околу 700 милиони години кога масите на суперконтинентот почнаа полека да се одвојуваат за да сепотеклото на новите континенти.

Една од хипотезите за одвојувањето на Родинија е дека суперконтинентот би се поделил од загревањето на планетата. Тоа со таа повисока температура ќе го стопи мразот што ги покриваше копното и океаните. И така тие би создале услови за проширување на масите што го формирале континентот. И така континентот почна да се дели на други.

Исто така види: Рамон Дино победи на натпреварот на Арнолд Шварценегер

Докази

Во последните децении научниците наоѓаат докази за постоењето на Родинија во геолошките остатоци во формациите карпи од различни места. Оние кои се протегаат на области кои се движат од американските континенти до Африка, минувајќи низ Европа и Азија.

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.