8 реклами кои беа забранети поради несоодветна содржина

 8 реклами кои беа забранети поради несоодветна содржина

Neil Miller

Дури и во конкретниот универзум на иновации, модерност и квалитет, на производите што се рекламираат во реклами и реклами, отсекогаш постоеле контроверзи и, следствено, „сомнителен“ квалитет и соодветност, во однос на јавноста за која тие на крајот се наменети за , и јазикот усвоен за таквите.

Преувеличувањето на регулаторните тела или недостатокот на здрав разум кај огласувачите и рекламната агенција што ја води продукцијата, причините се различни, но едно е сигурно кога се справуваме со овие ситуации кога дури и рекламирањето ги надминува границите: ПОЛЕМИЧКА!

Направивме пребарување и ќе ви претставиме неколку интригантни резултати од овие случаи, каде публицитетот, во форма на своите креативни реклами, на крајот се соочи со проблеми да го има произведени материјали пренесени, каде што некои од нив пристигнаа се додека не бидат целосно забранети. Проверете некои од овие примери:

1- Ја започнавме нашата листа, со Редбул кој си игра со „светото“

Огромното христијанско мнозинство во земјата „цвика“ со Редбул кој се обидел да биде модерен и планот се вратил назад. Содржината се сметаше за „исмејување“ за популарните верувања.

2- И има оваа смела реклама што треба да ја видите до крај за да разберете за кого се работи:

Пепси дрскоста предизвика компанијата да страда од бирократските бариери на агенциите кои го регулираат рекламирањето во неколкуземји, вклучително и Бразил, поради многу, да речеме, директна, па дури и непочитувачка герилска маркетинг стратегија.

3- Најголемиот ривал не можеше да го „остави евтино“ во оваа наша категорија, нели ?

Кока-Кола, исто така, доживеа ваков тип на проблем, но содржината е премногу „сензуална“ за целната публика на нејзините кампањи. Многу деца гледале телевизија во времето кога се прикажувала оваа реклама. Што доведе до нејзина целосна забрана за австралиските, британските и другите земји.

4- Веќе на национални почви…

Секира помина низ ваков тип на проблем, но се чини дека тие засадија тоа со свои раце практично покажувајќи ја голотијата на мажот во нивната реклама.

5- Се чини дека пивото е синоним за проблеми со CONAR

CONAR е националното рекламно јас -Регулационен совет кој се грижи и ги надгледува работите што се пуштаат во етер, во однос на рекламирањето, а кој постои од 50-тите години. Се чини дека сегментот има дури и одредена опсесија да ги прикажува жените како обични предмети, според повеќето поплаки што се појавуваат таму. Рекламата за Skol за која станува збор е експлицитен случај на овој тип на поплаки.

6- И „Верао“ беше неодамнешен пример за ова

Имаше поплава одпоплаките, главно од женската публика, поради оваа реклама на Итаипава и рекламата мораа да бидат повлечени од оптек. Има јасна референца за ерекцијата на момчето кога ќе ја види убавата „Верао“.

7- И не се само „брејасите“ што ја предизвикуваат оваа врева

Во случајот на Хавајанас, баба на кампањата е „ напредx

на малку релаксиран начин, што генерира зуење и осудувања за да се отстрани од етерот. Толку многу што таа самата глуми во друга кампања комплементарна на оваа, оправдувајќи се и „извини“:

Исто така види: 7 најголеми праисториски мачки

8- „Кралицата на малите луѓе“ мораше да ја заврши нашата листа

//www .youtube.com/watch?v=CXxq2SsPevo

Xuxa Meneghel, во една од неговите реклами за обувки наменети за женска и детска публика, глуми во една од најконтроверзните рекламни кампањи некогаш снимени . И дека иако не беше пуштен во оптек во Бразил, ќе има доволно причини да не се прикажува овде, земјата на потекло на русокосата и каде нејзиното наследство беше џиновско. Притиснете Play и проверете како децата се изразуваат во оваа реклама.

Претерување? Недостаток на здрав разум? Какво е Вашето мислење? Според вас, дали и рекламирањето има граници?

Исто така види: Јагдтериер, моќна германска раса на ловечки кучиња

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.