Зошто не се мешаат Тихиот и Атлантскиот океан?

 Зошто не се мешаат Тихиот и Атлантскиот океан?

Neil Miller

Светската карта е слика што веќе сте ја виделе милиони пати. Можеби дури и сте го запамтиле во вашата глава. Значи она што го гледате се континенти и водно тело. Таа вода е морето и гледајќи ја мапата, изгледа како да е само едно големо водно тело.

Така луѓето му даваа имиња на секој регион, што го олеснува транспортот и студирањето. Така, ќе бидете шокирани кога ќе откриете дека океаните не се исти. Тие сигурно не се браќа, уште помалку братучеди, дури ни роднини!

Исто така види: 7 суштества од кинеската митологија кои ќе ве исплашат

Бариерата помеѓу Тихиот Океан и Атлантскиот Океан

Репродукција

Границата помеѓу Тихиот Океан и Атлантскиот Океан е многу забележлива, до точка на навидум дека меѓу нив има невидлив ѕид. Тие се навистина два различни света, што се чини дека нема смисла.

На крајот на краиштата, знаеме вода. Ако ставите лажица вода во веќе полна чаша, водата станува една. Нема поделба. Значи оваа логика се применува на океаните, но не е во ред.

Па зошто се случува ова? Знаеме дека не постои невидлив ѕид и дека водата е течна. Што може да спречи мешање на водите? Во основа, можно е да има различни видови на вода. Атлантскиот и Тихиот океан имаат различна густина, хемиски состав, нивоа на соленост и други карактеристики.

Исто така види: 10 слики кои ќе ви ја покажат разликата помеѓу аматерските и професионалните фотографии

Халоклини

Ако сте ја посетиле дивизијатапомеѓу океаните, можеше да се види многу видлива граница поради различните физички и хемиски карактеристики. Овие граници се познати како океански клинови.

Халоклините, или рабовите помеѓу водните тела со различни нивоа на соленост, се навистина неверојатни. Така, токму тоа го гледаме кога гледаме на средбата на Тихиот и Индискиот Океан.

Познатиот истражувач по име Жак Кусто го сфатил тоа кога нуркал во Гибралтарскиот Проток. Така, тој објави дека нивото на водата со различна соленост се чини дека е јасно поделено. Секоја страна имаше своја флора и фауна исто така.

Но, не е доволно само да се биде различен. Халоклини се појавија кога разликата помеѓу една соленост и друга надминува пет пати. Односно, едното водено тело треба да биде пет пати посолено од другото за да го забележите феноменот.

Можете дури и да креирате халоклина дома! Само наполнете ја чашата до половина со морска вода или обоена солена вода. Потоа завршете со полнење на чашата со вода за пиење. Во овој случај, единствената разлика е во тоа што халоклинот ќе биде хоризонтален. Во океанот, халоклинот е вертикален.

Густина и инерција

Значи, ако се сеќавате на часот по физика во средно училиште, ќе се сетите дека погуста течност останува на дното на садот додека помалку густа течност оди заврв. Да беше толку едноставно, границата меѓу океаните немаше да биде вертикална туку хоризонтална. Соленоста меѓу нив исто така би била многу помалку забележлива колку што океаните се приближуваат еден до друг. Па зошто ова да не се случи?

Прво, разликата помеѓу густината на двата океани не е толку несогласна што едниот се крева, а другиот паѓа. Но, доволно е да не се мешаат. Друга причина е инерција. Една од силите на инерција се нарекува Кориолисов ефект, што е кога системот ротира околу оската.

Така, сè во овој систем страда и од Кориолисовиот ефект. Пример за ова е дека планетата ротира околу својата оска и сè на Земјата ја чувствува оваа сила, не може да се движи во права линија за време на орбитата.

Затоа насоката на струјата на Тихиот и Атлантскиот океан не се мешаат! Значи, имаме и физички и хемиски одговори на ова прашање следниот пат кога некој ќе го постави.

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.