Викуна волна: најскапата ткаенина во светот

 Викуна волна: најскапата ткаенина во светот

Neil Miller

Викуња е диво животно со долг врат и крупни очи, што произведува капут ценет поради неговиот топлински капацитет. Во допир со кожата, волната викуња ја задржува топлината и го одржува топлото лице што го носи, дури и при многу ниски температури. Во антиката, ткаенината се користела само за облекување на кралското семејство на народот Инки.

AdChoices РЕКЛАМИРАЊЕ

Викуња е еден од четирите видови камили на јужните Анди. Две од нив се припитомени: алпаката и ламата. Другите две, гуанако и викуња, се диви. Дистрибуирани долж планините Андите во Јужна Америка, викуња се повеќе концентрирани во Перуанско-Боливиските планини и на северот на Чиле и Аргентина, на надморска височина од 3.800 до 5.000 метри.

Силна карактеристика на викуња е бојата на нејзиниот капут. На задната страна, од страните на телото, по должината на вратот и на задниот дел од главата има циметна боја. Бојата е бела на градите, стомакот, во внатрешноста на нозете и на долната страна на главата.

Исто така види: Гледајте како пар желки има секс и доживејте го најзабавното искуство во вашиот ден

Flickr

Отстранување на волна

Викуња не се размножуваат во заробеништво. Овој вид е составен од скитливи животни кои мирно пасат. Само еднаш годишно им пречат локалните жители, кои се собираат да ги однесат во коралите и да ја отстранат волната. Викуните масовно се стрижат на празнични церемонии наречени„Чакос“.

На оваа церемонија, стотици луѓе формираат човечки кордон, пасејќи ги животните во привремени корали, каде што се отстранува волната. Целиот процес се одвива со присуство на надзорници од заштитните агенции, а понекогаш учествуваат и екологисти и новинари.

Вредноста на ткаенината

Високата вредност се должи на реткоста на оваа волна , бидејќи викуња произведува само 200 грама влакна на секои три години. На пример, за да се направи палто од волна од викуња во вредност од околу 25.000 долари, потребни се 25 до 30 викуња. Еден пар чорапи направени од ткаенина чини околу 1.000 американски долари, а оделото може да достигне 70.000 американски долари. Еден пар спортски панталони чини околу 24.000 американски долари.

Dreamstime

Дури и шкотскиот бренд Holland & Шери одлучи да ја произведе ткаенината, беше невозможно да се најде облека целосно направена од викуња волна. Ова се должи на вредноста што ја имаат влакната, бидејќи се многу фини, што значи дека бруто килограм може да чини и до 500 долари.

Друга особеност на волната е тоа што има влакна со лушпи кои се испреплетуваат и изолирајте го воздухот. Само околу четири тони викуња волна се извезуваат годишно во земји како Италија, Англија, Германија и САД.

Заштита на викуња

Популацијата на викуња се движеше помеѓу еден и два милиони на животните пред колонизацијата наРегионот Андите од Европејците. Меѓутоа, по доаѓањето на Шпанците и нивниот неселективен лов, извршен со цел да се однесе влакното во Европа, тоа беше во опасност од исчезнување. Во 1960 година, бројот беше намален на само шест илјади примероци од овој вид.

Исто така види: Кој е јазикот што го зборуваат Мињоните? И што значат тие зборови?

Како резултат на тоа, беше постигнат договор меѓу владите на Перу, Боливија, Чиле и Аргентина. Аранжманот беше направен на Конвенцијата за зачувување и управување со Викуња, чие прво издание се одржа во 1969 година.

Во тоа време, владите забележаа дека најефективниот начин за заштита на популацијата на викуња беше да ја задржат диви. Исто така, беше препознаено дека викуња е алтернатива за економско производство што треба да им користи на народите на Андите.

На овој начин, таа стана животно заштитено од државата, со ограничено и надгледувано ракување. Ловот и комерцијализацијата на викуња беа забранети, а во моментов е дозволена само комерцијализација на влакната. Официјалните тела беа создадени за да се олесни инспекцијата и да се поддржи маркетингот преку задруги или полу-бизнис ентитети.

Од 1987 година, околу 200 заедници на Андите поседуваат диви стада. Народот на Андите не може да жртвува ниту едно од овие животни. Затоа, тие можат само да ги избричат, но следејќи ги правилата за ракување и под надзор на луѓе кои ги проучуваат овие животни.

Neil Miller

Нил Милер е страстен писател и истражувач кој го посветил својот живот на откривање на најфасцинантните и најнејасните куриозитети од целиот свет. Роден и израснат во Њујорк, ненаситната љубопитност и љубовта кон учењето на Нил го навеле да продолжи да се занимава со пишување и истражување, а оттогаш станал експерт за сите чудни и прекрасни нешта. Со остро око за детали и длабока почит кон историјата, пишувањето на Нил е привлечно и информативно, оживувајќи ги најегзотичните и невообичаени приказни од целиот свет. Без разлика дали истражувајќи во мистериите на природниот свет, истражувајќи ги длабочините на човечката култура или откривајќи ги заборавените тајни на древните цивилизации, пишувањето на Нил сигурно ќе ве остави маѓепсани и гладни за повеќе. Со Најкомплетната страница на куриозитети, Нил создаде единствена ризница на информации, нудејќи им на читателите прозорец во чудниот и прекрасен свет во кој живееме.